Đurović: Neselektivna borba protiv korupcije je istinski patriotizam

Korak ka tome jeste skoro usvajanje Zakona o porijeklu imovine, čime će se konačno stvoriti preduslovi za preispitivanje porijekla imovine svakog državnog funkcionera i pojedinca, bez razlike kojoj političkoj strukturi pripada, navodi se u saopštenju

3452 pregleda 3 komentar(a)
Đurović, Foto: Luka Zeković
Đurović, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je da država koja želi da uđe u Evropsku uniju, ne smije biti podložna korupciji već mora naći najbolje metode za borbu protiv ove pošasti koja izjeda naše društvo.

To je poručila povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

"Najveća prijetnja demokratiji je korupcija onih koji su izabrani da vode, a takođe nijedna spoljna prijetnja ne može se mjeriti snagom korupcije koja postoji unutar sistema", navodi se u saopštenju Kabineta predsjednice.

Đurović ističe da korupcija ugrožava vitalne funkcije države i blokira društvene reforme. Ističe da korupcija podriva vladavinu prava i slabi povjerenje u institucije.

"Korupcija, kao opasna pojava, prodire u sve segmente društva i predstavlja krivično djelo kojim se ugrožava politički, ekonomski, privredni i moralni razvoj i prosperitet svake države", naglasila je Đurović.

Kako kaže, nakon političkih promjena 30. avgusta 2020. godine bilo je neophodno prekinuti raniju praksu djelovanja političkih struktura i sprovesti istrage protiv onih koji su se ogriješili o građane i državu.

"Korak ka tome jeste skoro usvajanje Zakona o porijeklu imovine, čime će se konačno stvoriti preduslovi za preispitivanje porijekla imovine svakog državnog funkcionera i pojedinca, bez razlike kojoj političkoj strukturi pripada", dodaje Đurović.

"Zalagaću se za otvoren, transparentan i ozbiljan pristup u borbi protiv ove pojave koja ugrožava temelje naše države, kao i za stvaranje jakog zakonskog okvira koji će omogućiti da se uhvatimo u koštac sa njom temeljno i odgovorno", ističe Đurović.

Neselektivna borba protiv korupcije je istinski patriotizam, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: