SD: Parlamentarna većina da glasa protiv izmjena Zakona o predsjedniku

“Time će se stvoriti preduslove za otpočinjanje dijaloga i izvođenje Crne Gore iz

5162 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) pozvale su konstituente aktuelne većine u parlamentu da u ponedeljak, uvažavajući mišljenje Venecijanske komisije (VK), glasaju protiv izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku.

VK je preporučila da Skupština Crne Gore ne usvaja izmjene i dopune Zakona o predsjedniku koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade.

Povezani članci

09. Decembar 2022.

VK preporučuje da se ne usvaja Zakon o predsjedniku

Iz SD-a su kazali da je mišljenje VK u potpunosti u skladu sa onim na šta ta partija od početka ukazuje.

“Neustavne su brojne odredbe ovog zakona, od postavljanja rokova predsjedniku bez ikakvog ustavnog utemeljenja, preko lišavanja predsjednika ustavnog prava da predlaže mandatara, do uvođenja novog kruga konsultacija i procedure za imenovanje i opoziv diplomatskih predstavnika”, naveli su iz SD-a.

Kako su dodali, u mišljenju VK se navodi da se bez ikakvog utemeljenja, ustavne odredbe za čiju promjenu su potrebni glasovi 54 poslanika mijenjaju zakonom koji je izglasao 41 poslanik.

Iz SD-a su pozvali sve konstituente aktuelne većine u parlamentu da, na sjednici u ponedjeljak, uvažavajući mišljenje stručne javnosti i VK , pri ponovoljenom glasanju revidiraju prethodni stav i glasaju protiv tog, kako su kazali, neustavnog rješenja.

“Time će se stvoriti preduslove za otpočinjanje dijaloga i izvođenje Crne Gore iz duboke političke i institucionalne krize u koju je zapala”, poručuje se u saopštenju partije.

Bonus video: