"Prava stvar, Zajedno Bar": Povećati naknadu za novorođeno dijete u budžetu Opštine na 450 eura

Odbornice su poručile da nema sumnje da je potrebno uložiti dodatne napore da se poboljša trenutna situacija i sa nivoa lokalne uprave pruži dodatni podsticaj eliminisanju negativnog prirodnog priraštaja

3299 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Prava stvar
Foto: Prava stvar

Odbornice koalicije "Prava stvar, Zajedno Bar", predložile su izmjene na nacrt Odluke o budžetu Opštine Bar za 2023. godinu, u dijelu povećanja finansijskih sredstava koja se isplaćuju na ime naknade za novorođeno dijete.

To je saopšteno iz Demokratske partije socijalista (DPS), a odbornice koje su predložile izmjene su: Tanja Spičanović, Vesna Drašković i Andrea Demirović.

Uzimajući u obzir kontinuirani rast cijena, osnovnih životnih namirnica i ostalih roba i usluga od početka pandemije koronavirusa i podatak da su potrošačke cijene u oktobru tekuće godine u prosjeku više za 16,8 odsto u odnosu na oktobar mjesec prošle godine, te samim tim i krajnje zabrinjavajući pad životnog standarda ljudi, evidentan na osnovu posljednjih objavljenih informacija Uprave za statistiku CG da je za samo godinu dana ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u CG porasla za 18,51 odsto, mišljenja su, kako navode, da ih navedeno nedvosmisleno upućuje na zaključak da je potrebno razmotriti mogućnost obezbjeđivanja dodatnih sredstava u budžetu Opštine Bar za 2023. godinu.

A cilj toga je, kako dodaju, kako bi se roditeljima olakšala nabavka osnovnih stvari i opreme neophodnih za novorođenu djecu.

S tim u vezi, odbornice te koalicije u Skupštini opštine Bar uputile su predlog da se, kako je saopšteno, naknada koja je do sada iznosila 100 eura, odnosno 130 eura ukoliko je jedan od roditelja nezaposlen, po ovom osnovu poveća na iznos od 450 eura za svako novorođeno dijete na teritoriji te Opštine.

Poručile su da je zabrinjavajuća i činjenica da je po zvaničnim podacima u 2021. godini, Bar bio četvrti grad po redu po negativnom prirodnom priraštaju u Crnoj Gori.

Dodaju da nema sumnje da je potrebno uložiti dodatne napore da se koliko je god moguće poboljša trenutna situacija i sa nivoa lokalne uprave pruži dodatni podsticaj eliminisanju negativnog prirodnog priraštaja.

"Shodno navedenim razlozima, a vođeni jedinim ciljem a to je da ulaganje u naš najvažniji resurs, našu djecu, i uvažavajući sve napore koje lokalna uprava u kontinuitetu pruža u cilju eliminisanja socijalnih nejednakosti u društvu, nemamo dilemu da će i ovog puta uložiti trud da se u Budžetu za narednu godinu obezbijede potrebna dodatna sredstva za novorođeno dijete, kako bi pomogli našim sugrađanima da se u ovim teškim vremenima odluče za proširenje svoje porodice", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: