Odlučuju samo u vanrednim situacijama

Predsjednik Skupštine Glavnog grada smatra da njemu i odbornicima mandat traje do konstitutivne sjednice novog saziva, ali misli da on u međuvremenu može sazvati samo sjednice ako je ugroženo funkcionisanje grada

35088 pregleda 2 komentar(a)
Ne zna se kada će novi odbornici sjesti u klupe podgoričkog parlamenta, Foto: Boris Pejović
Ne zna se kada će novi odbornici sjesti u klupe podgoričkog parlamenta, Foto: Boris Pejović

Uprkos ranijem tumačenju Ministarstva javne uprave (MJU) da “odbornici imaju mandat da odlučuju o poslovima od lokalnog značaja” iako im je mandat istekao, u podgoričkoj skupštini smatraju da to ne mogu da čine sem u vanrednim situacijama.

Zbog sporenja u Izbornoj komisiji Glavnog grada neizvjesno je kada će biti proglašeni rezultati lokalnih izbora od 23. oktobra na kojima je Demokratska partija socijalista izgubila vlast. To otvara dilemu funkcionisanja lokalnog parlamenta, koji do kraja mjeseca treba da usvoji budžet za narednu godinu, te eventualne potrebe uvođenja prinudne uprave ako će sadašnje stanje trajati unedogled.

Predsjednik Skupštine glavnog grada Đorđe Suhih rekao je “Vijestima” da njemu i odbornicima mandat traje do konstitutivne sjednice novog saziva, ali smatra da on u međuvremenu može sazvati samo sjednice ako je ugroženo funkcionisanje grada.

Dio članova Izborne komisije je prošlog petka Službenom listu, bez pečata, dostavio konačne rezultate izbora koje su usvojili. Oni, međutim, očekuju da Veselin Vukčević, predsjednik IK, sazove nastavak prekinute sjednice kako bi se ponovo donijela ista odluka, a nakon što je to zatražila Državna izborna komisija.

Suhih je “Vijestima” rekao da je samo pitanje vremena kada će biti proglašeni konačni rezultati, a da bi u međuvremenu, moglo da dođe do sazivanja neke vanredne sjednice samo ako bi bili neki vanredni uslovi ili neka situacija koja bi, navodi, mogla da ugrozi funkcionisanje grada. “Za sazivanje bilo kakve obične sjednice nema nikakvih uslova, niti potreba”.

On je objasnio da se to odnosi i na predlog budžeta za narednu godinu: “Neizglasavanje budžeta neće napraviti problem. Hoće u nekom smislu - nemogućnosti raspisivanja tendera za koje morate da kažete da imate predviđena sredstva. Ako nije usvojen budžet, nemate predviđena sredstva... sve što možete da radite je ono što se uklapa u jednu dvanaestinu prethodnog budžeta. Ni to nije mali iznos, to je skoro deset miliona praktično”, rekao je Suhih.

Neizglasavanje budžeta neće napraviti problem: Đorđe Suhih
Neizglasavanje budžeta neće napraviti problem: Đorđe Suhihfoto: BORIS PEJOVIC

Iz Ministarstva javne uprave od ponedjeljka nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li trenutno postoje (zakonski) uslovi za uvođenje prinudne uprave u Podgorici, i da li se razmatra mogućnost njenog uvođenja.

Međutim, resor Maraša Dukaja je početkom juna ove godine, nakon promjene zakona o lokalnoj samoupravi i odlaganja izbora u više opština (uključujući i Podgoricu) jednoj opštini dostavio mišljenje iz koga proizilazi da odlaganje izbora podrazumijeva produženje mandata odbornicima.

”Odbornici SO... sve do potvrđivanja mandata odbornicima novog saziva, nakon 30. oktobra 2022. imaju legitimitet da odlučuju o poslovima od lokalnog značaja”, navodi se u mišljenju koje je potpisao ministar.

Ostaje li pri stavu: Dukaj
Ostaje li pri stavu: Dukajfoto: Luka Zeković

Sekretar Izborne komisije Glavnog grada Vladimir Vujović (Demokrate) kazao je “Vijestima” da što se tiče zakazivanja konstitutivne sjednice to je tako, ali da po Ustavu mandat Skupštine može trajati četiri godine i ne može više.

”Može manje, da se skrati, ali više od četiri godine ne može. A vidite koliko je prošlo vremena”, kazao je Vujović.

Bivši sekretar Ministarstva pravde i član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović smatra da je plan DPS-a kojim, kako tvrdi, rukovodi Ivan Vuković, a sprovodi ga Veselin Vukčević, da kroz opstrukciju izborne volje i blokada na sjednicama Izborne komisije obezbijedi da DPS ostane u gradskim organima i preduzećima do proljeća. Tada se, navodi on, očekuju vanredni parlamentarni izbori pa DPS namjerava da sa te pozicije uđe u kampanju za te izbore.

Sagovornici “Vijesti” su saglasni da nema razloga za uvođenje prinudne uprave u Podgorici.

Suhih je kazao da zasada nema razloga za uvođenje prinudne uprave u Podgorici, a ni Vuković ne misli da će biti prinudne uprave.

Vujović je kazao da bi sve, osim da se verifikuju mandati novoizabranim odbornicima, bilo dezavuisanje biračkog tijela i grubo ruganje zakonu i Ustavu.

Milović: Vuković i DPS se svete građanima što ih nisu izglasali

Milović je kazao da iako tehnička gradska vlast i dalje funkcioniše, vidi se da se to odražava na život građana “kroz nove žute trake i nebezbjedne graničnike, izostanak ukrašavanja grada pred novogodišnje i božićne praznike, najave da neće biti novogodišnjeg pazara i dočeka Nove godine”. “Izgleda da su Vuković i podgorički DPS odlučili da se osvete Podgoričanima što su ih poslali u opoziciju”.

On je kazao da ovo ne može trajati još četiri godine, jer će se po iscrpljivanju pravnih mehanizama, izborna volja morati braniti političkim metodama svojstvenim i za sve liberalno-demokratske države, “kada građani preuzimaju ulogu zaštitnika Ustava i sistema, i obezbjeđuju da se njihova većinski i demokratski iskazana izborna volja ispoštuje”.

Bez stava o tome šta treba činiti u Šavniku

Iz MJU nisu odgovorili da li je Vlada obavijestila Ministarstvo javne uprave o zahtjevu OIK-a Šavnik, i da li Ministarstvo planira da preduzme nešto tim povodom. Nijesu odgovorili ni na pitanje da li misle da postoje uslovi za uvođenje prinudne uprave u toj opštini.

Opštinska izborna komisija (OIK) Šavnik pisala je u ponedjeljak Vladi i tražila da izvršna vlast preduzme nešto, jer se glasanje u toj opštini ponavlja sedam puta i nema naznaka da se može okončati. O tome je javnost obavijestio premijer Dritan Abazović.

Izbori u toj opštini će se ponovo održati u nedjelju.

Bonus video: