Bošnjak pojasnila način na koji je riješila stambeno pitanje: DPS bi da sakrije sramotu svojih "kvadrat" funkcionera

"Nikakve pare, nikada mimo redovnih primanja i po osnovu naučnih radova i naučnih projekata nijesam primila od Univerziteta Crne Gore", naglasila je Bošnjak

19382 pregleda 55 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak reagovala je na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS), nakon što su je iz te partije pozvali da "vrati sredstva koja je dobila za rješenje stambenog pitanja".

Ona je pojasnila na koji način je riješila svoje stambeno pitanje.

"Pošto DPS pokušava blateći druge da sakrije sramotu njihovih 'kvadrat' funkcionera, za radi javnosti, a ne njih, želim da pojasnim na koji način sam ja riješila svoje stambeno pitanje i da pokažem da mi, sa Univerziteta, koji smo kroz potpuno transparentnu i kompetativnu proceduru kupili stanove u izgradnji, pod povoljnim uslovima, ne možemo se ni u jednom segmentu uporediti sa onim što su radile DPS Vlade, čašćavajući podobne mimo konkursa i javnih procedura, pod velom tajni i po nepristojno niskim participacijama.

"Naime, nakon osnivanja privatnog Univerziteta Donja Gorica, uprkos neispunjavanju propisanih uslova za dobijanje licence i akreditacije studijskih programa, ali bilo je bitno vlasništvo Mila Đukanovića i njegovih bliskih prijatelja, postojala je opravdana bojazan da će veliki broj univerzitetskih profesora sa državnog univerziteta, preći da rade kod Đukanovića. Odgovor državnog Univerziteta na to bio je da se zemljište u vlasništvu Univerziteta, ispred zgrade Tehničkih fakulteta iskoristi za izgradnju stambeno poslovne zgrade, kojom bi se riješilo stambeno pitanje zaposlenih na Univerrzitetu, a oni obavezali da narednih deset godina ostanu da rade na Univerzitetu Crne Gore", saopštila je Bošnjak.

Dobijene su, dodaje, sve dozvole od strane Glavnog grada, kompenzovale su se komunalije i krenulo se u definisanje procedura.

"Usvojeni su jasni pravilnici za rješavanje stambenih potreba, sa jasnim kriterijumima i načinom bodovanja i raspisan je javni konkurs. Nakon isteka konkursnog roka, na meritornim osnovama prvostepena stambena komisija sačinila je preliminarnu rang listu, onih koji su dobili mogućnost da kupe stan u izgradnji, pod povoljnim uslovima, na koju su nezadovoljni imali pravo žalbe. Nakon rješenja od drugostepene komisije koja je razmatrala sve žalbe, dobijena je konačna rang lista, sa pravnom poukom da je moguće na sudu riješiti eventualne sporove", navodi Bošnjak.

Kazala je da se i ona našla u konkurenciji svojih kolega, zahvaljujući kvalifikacijama, na konačnoj rang listi onih koji su dobili mogućnost da riješe stambeno pitanje, te da joj je dodijeljen jednosoban stan od 51 kvadrat.

"Prije nego što je počela izgradnja zgrade, morali smo svi, pa i ja, da u skladu sa potpisanim predugovorom, uplatimo iznos sredstava koji je odgovarao cijeni stana u izgradnji. Od naših sredstava, dakle sredstava onih koji su se našli na rang listi, krenula je izgradnja zgrade. 'Projekat je izgradio sam sebe' kako se tada pohvalio rektor Stanković.

"Mi smo se nakon završetka izgradnje i dodjele ključeva, ugovorom obavezali da najmanje 10 godina radimo na Univerzitetu, i da smo u tih 10 godina suvlasnici 25% a Univerzitet 75% dodijeljenih stanova, s tim što smo mi kao suvlasnici bili u obavezi da plaćamo porez i druge dažbine na kompletan stan, da ne smijemo da ga rentiramo i da izveštavamo Univerzitet svake godine o načinu korišćenja", dodaje Bošnjak.

Podsjeća da je Univerzitet kroz taj projekat, poznat kao Unistan, riješio stambeno pitanje za 200 zaposlenih i dodijelio dva miliona eura bespovratnih stambenih kredita, te da je čak nakon završetka, zbog pozitivnog bilansa, Univerzitet opredijelio milion eura za izgradnju još dvije zgrade, "čime se tadašnji rektor Ljubiša Stanković i javno pohvalio u Biltenu Univerziteta br .213 od decembra 2006. godine, u kome je dat vrlo detaljan izvještaj".

"Tek 2021. godine, nakon 14 godina, zbog mirovanja mog radnog odnosa na Univerzitetu jednom poslaničkom mandatu, dobila sam odobrenje od Upravnog odbora da stan prevedem u svoje vlasništvo, shodno poisanom ugovoru", ističe Bošnjak.

Naglašava da je to način na koji je dominantan broj zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore riješio svoje stambeno pitanje, pa i ona koja je, kako podsjeća, više od dvadeset godina zaposlena u toj instituciji.

"Nikakve pare, nikada mimo redovnih primanja i po osnovu naučnih radova i naučnih projekata nijesam primila od Univerziteta Crne Gore.

"Zato gospodo iz DPS, nemojte da podmećete kako bi za zataškali ovo bestidno arčenje para građana, kojima ste kupovali poslušnost javnih funkcionera, sudija, tužilaca, poslanika, ministara… Nismo mi isti i nikad nećemo biti.

"Ali došlo je vrijeme da se za nepoćinstva koja ste radili, odgovara. Mi ćemo se potruditi da nađemo način da se obešteti država, kao što smo podvukli crtu i ukinuli mogućnost ovih zloupotreba a vi svoju nevinost dokazujte na sudu. Da je sve bilo regularno, bilo bi i transparentno, a ne proglašeno tajnim", zaključuje Bošnjak.

Bonus video: