Đurović: Za prevazilaženje političke krize neophodna politička volja svih aktera

Koizvjestioci PSSE izrazili su zabrinutost zbog blokade u kojoj se CG nalazi već mjesecima, te ponudili svu potrebnu pomoć u prevazilaženju takvog stanja

11163 pregleda 4 komentar(a)
Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović, poručila je da je za prevazilaženje trajuće političke krize i rješavanje pitanja koja opterećuju javnost neophodna politička volja svih aktera.

Đurović je danas održala danas onlajn sastanak sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru u post-monitoring dijalogu Damjanom Kotijeom i Nikosom Tornaritisom.

Iz Skupštine Crne Gore saopšteno je da je Đurović upoznala sagovornike sa trenutnom političkom situacijom u Crnoj Gori, a poseban akcenat je stavila na postupke ključnih imenovanja u sudstvu i tužilaštvu o kojima je bilo riječi i na prethodnom sastanku sa koizvjestiocima – izboru četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, izboru četiri sudije Ustavnog suda i izboru Vrhovnog državnog tužioca.

Danijela Đurović i koizvjestioci PSSE
foto: Skupština Crne Gore

Podsjetila je da je postupak potpune upražnjenih mjesta u Sudskom savjetu u septembru rezultirao postizanjem neophodne tropetinske većine, u drugom krugu glasanja, za izbor samo jednog člana ovog savjeta iz reda uglednih pravnika, da u oktobru, u prvom glasanju, nije postignuta većina potrebna za izbor sudija Ustavnog suda, a da je kandidat za Vrhovnog državnog tužioca sredinom jula povukao svoju prijavu na ovu funkciju.

Dodaje se da je informisala sagovornike da predstoji drugi krug glasanja u parlamentu o kandidatima za izbor četiri sudije Ustavnog suda, za koji je potrebna tropetinska većina – 49 poslanika, te drugi krug glasanja za Vrhovnog državnog tužioca u okviru kojeg će se Skupština izjasniti o svim kandidatima za ovu funkciju koji ispunjavaju zakonske uslove.

Ona je, kako navode, informisala koizvjestioce da je 12. decembra planirano da počne nova sjednica parlamenta, na čijem će dnevnom redu biti i drugo glasanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, koji je Skupština usvojila drugog novembra ove godine, a koji je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Danijela Đurović i koizvjestioci PSSE
foto: Skupština Crne Gore

Ona je izrazila uvjerenje da je za prevazilaženje trajuće političke krize i rješavanje pitanja koja opterećuju javnost neophodna politička volja svih aktera.

Đurović je podsjetila da je organizovala tri sastanka sa liderima parlamentarnih političkih subjekata, kao i više sastanaka sa šefovima poslaničkih klubova, sa ciljem prevazilaženja podjela i uspostavljanja političkog dijaloga kao preduslova za postizanje dogovora o brojnim pitanjima od značaja za dalji napredak Crne Gore.

Navodi se da su koizvjestioci PSSE izrazili zabrinutost zbog blokade u kojoj se Crna Gora nalazi već mjesecima, te ponudili svu potrebnu pomoć u prevazilaženju ovakvog stanja.

U tom smislu, istakli su da je 12. decembar datum kada treba da se postigne kompromis oko ključnih pitanja, što treba da ima za cilj da se ostvari napredak u ispunjavanju obaveza u pretpristupnom procesu sa Evropskom unijom.

Sagovornici su, kako je saopšteno, uputili zajednički apel svim političkim subjektima zastupljenim u Skupštini Crne Gore o neophodnosti izglasavanja svih sudija Ustavnog suda jer je to jedini način da se otvori put za ustavno rješavanje svih otvorenih pitanja.

Dodaje se da su koizvjestioci PSSE pohvalili liderstvo Đurović i podstakli je da nastavi da odlučno i hrabro radi na postizanju kompromisa između većine i opozicije i da pruži maksimalan doprinos da Crna Gora konačno izađe iz krize koja opterećuje građane, a koji su u velikoj mjeri opredijeljeni za nastavak procesa evropskih integracija.

Zaključuje se da su sagovornici izrazili nadu da će politički akteri pokazati odgovornost i spremnost za postizanje dogovora i na taj način doprinijeti normalizaciji i stabilizaciji sveukupnih prilika u zemlji.