Pisonero: Politički lideri da slijede preporuke Venecijanske komisije

Evropska unija pozvala političke aktere u Crnoj Gori da daju prioritet postizanju konsenzusa i imenovanju članova Ustavnog suda

11806 pregleda 30 komentar(a)
Pisonero, Foto: Shutterstock
Pisonero, Foto: Shutterstock

Evropska unija pozvala je političke lidere u Crnoj Gori da u potpunosti slijede reporuke Venecijanske komisije, kazala je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

"EU uzima obzir zabrinutost koju je izrazila Venecijanska komisija povodom predloženih izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku i poziva političke lidere Crne Gore da u potpunosti slijede preporuke Venecijanske komisije", napisala je ona na Tviteru.

Povezani članci

09. Decembar 2022.

VK preporučuje da se ne usvaja Zakon o predsjedniku

Dodaje da je to ključno za promovisanje stabilnosti i pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija u Crnoj Gori.

"Pozivamo političke aktere u Crnoj Gori da daju prioritet postizanju konsenzusa i imenovanju članova Ustavnog suda, jer je to ključno za osiguranje legitimiteta demokratskih izbora, između ostalih važnih stvari", istakla je Pisonero.

Napominje i da je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju strateški izbor velike većine građana Crne Gore i javno saopšteni cilj izvršne vlasti.

"Kontinuirani napredak u pristupanju EU zahtijeva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost demokratskih institucija zemlje i ojačaju vladavinu prava", zaključila je Pisonero.

Bonus video: