Treća sreća ili krah

DPS izbor barem jednog sudije uslovljava povlačenjem izmjena Zakona o predsjedniku i određivanjem datuma izbora

3203 pregleda 6 komentar(a)
Nadaju se dogovoru u posljednji čas: Sa jučerašnjeg sastanka, Foto: Nikola Dragaš
Nadaju se dogovoru u posljednji čas: Sa jučerašnjeg sastanka, Foto: Nikola Dragaš

Šefovi poslaničkih klubova pokušaće još jednom, u nedjelju, dan uoči sjednice parlamenta, da dođu do dogovora o izboru sudija Ustavnog suda (US), kako bi ta institucija izašla iz tromjesečne blokade.

Ni na jučerašnjem, drugom sastanku održanom u Skupštini, partije nisu postigle kompromis, ali ga njihovi predstavnici ne isključuju.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, rekao je juče nakon sastanka novinarima da se učesnici nadaju dogovoru i da zbog toga neće davati izjave za javnost.

Na sličnom fonu bila je i poruka lidera i poslanika Force Gencija Nimanbegua, koji je kazao da je nastavak pregovora dobar znak.

Više izvora “Vijesti” sa sastanka reklo je da su stranke tridesetoavgustovske skupštinske većine pokazale spremnost za dogovor o izboru sudija i formiranju tehničke vlade, ali da su, kako navode, naišli na čvrste stavove Demokratske partije socijalista (DPS) koja, tvrde, insistira na pitanju vanrednih izbora.

DPS je izbor barem jednog sudije uslovio povlačenjem izmjena Zakona o predsjedniku i određivanjem datuma izbora.

Na prethodnom sastanku, održanom u srijedu, kao jedno od rješenja za izlazak iz političke krize pominjala se i mogućnost formiranja tzv. koncentracione vlade.

Poslanici će, nakon neuspjelog prvog pokušaja, u ponedjeljak ponovo glasati za izbor sudija US-a. Da bi sudije bile izabrane u drugom krugu, potrebna je tropetinska većina, odnosno glasovi 49 od 81 poslanika.

Skupštinski Ustavni odbor predložio je da se za sudije biraju Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

Jučerašnjem sastanku, osim Radunovića i Nimanbegua, prisustvovali su šefovi klubova DPS-a Danijel Živković, Demokrata Boris Bogdanović, Pokreta za promjene Branko Radulović, Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović, Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić i Socijaldemokrata Ivan Brajović, dok je klub poslanika Građanskog pokreta URA i CIVIS-a predstavljao poslanik Srđan Pavićević.

Bonus video: