POSP o stanju pristupnih pregovora i odnosima EU i Crne Gore

Dnevnim redom predviđena i razmjena mišljenja na temu kako podstaći međupartijski konsenzus po pitanju ubrzanja napretka Crne Gore na putu ka Uniji

1506 pregleda 5 komentar(a)
Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović predvodiće crnogorsku delegaciju na Parlamentarnom odboru Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji će u srijedu i četvrtak biti održan u Evropskom parlamentu (EP) u Strazburu.

Iz Skupštine je saopšteno da će Đurović ujedno kopredsjedavati sastanku uz predsjedavajućeg delegaciji EP u POSP-u Vladimira Bilčika.

Kako su naveli, poslanici Skupštine i EP razgovaraće o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore, u prisustvu predstavnika crnogorske Vlade, češkog predsjedavanja Savjetu EU, Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove.

„Biće riječi i o napretku u oblasti vladavine prava, uz poseban osvrt na borbu protiv korupcije, funkcionisanje pravosuđa i slobodu medija, unapređenju rodne ravnopravnosti i sprečavanju rodno zasnovanog nasilja, kao i suprotstavljanju hibridnim prijetnjama i dezinformacijama u svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine“, kaže se u saopštenju.

Iz Skupštine su rekli da je dnevnim redom predstojećeg sastanka predviđena i razmjena mišljenja na temu kako podstaći međupartijski konsenzus po pitanju ubrzanja napretka Crne Gore na putu ka EU.

„Dvodnevni rad zajedničkog odbora Skupštine Crne Gore i EP biće zaključen razmatranjem i izjašnjavanjem poslanika o Predlogu deklaracije i preporuka“, navodi se u saopštenju.

POSP je obrazovan u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Odbor čine poslanici Skupštine Crne Gore i EP, a sastaje se dva puta godišnje, naizmjenično u Briselu ili Strazburu i Podgorici.

POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Bonus video: