Prije napuštanja fotelje, Kovačević nacrtao nova radna mjesta

Prije formiranja nove vlasti, odlazeći predsjednik Opštine Pljevlja izmijenio kadrovski plan

53023 pregleda 22 komentar(a)
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Odlazeći gradonačelnik Pljevalja Rajko Kovačević izmijenio je kadrovski plan Opštine Pljevlja, kojim je sadašnjoj administraciji omogućeno zapošljavanje 15 novih radnika, prije formiranja nove lokalne vlasti.

Koalicija DPS, SD, BS i SDP, koju je predvodio Kovačević, na posljednjim lokalnim izborima ubjedljivo je poražena.

U obrazloženju odluke Kovačević je naveo da su za zapošljavanje novih radnika dobili nedavno i saglasnost Ministarstva finansija. U Opštini tvrde da su za sva radna mjesta obezbijeđena finansijska sredstva u budžetu Opštine Pljevlja za ovu godinu.

Izmjenama kadrovskog plana Opštine Pljevlja za 2022. godinu predviđeno je zapošljavanje još osam službenika/namještenika u Sekretarijatu za opštu upravu. U tom sekretarijatu najviše će biti zaposleno spremačica, njih šest, i po jedan radnik na mjestu kurira, odnosno matičara. Planira se zapošljavanje još jednog službenika/namještenika u Upravi lokalnih javnih prihoda na kako je navedeno upražnjeno radno mjesto inspektora za koje je tražena saglasnost Ministarstva finansija.

Izmjenama kadrovskog plana Opštine predviđeno je zapošljavanje još četiri službenika/namještenika, tri savjetnika i jednog referenta u Službi menadžera na upražnjena radna mjesta, za koja je dobijena saglasnost Ministarstva finansija 23. 11. 2022.

Izmjenama kadrovskog plana omogućeno je zapošljavanje još jednog službenika/namještenika u Komunalnoj policiji na upražnjeno radno mjesto komunalni policajac, kao i jednog službenika/namještenika u Službi zaštite i spašavanja na upražnjeno radno mjesto automehaničara za koja je tražena saglasnost Ministarstva.

Kovačević
Kovačevićfoto: Opština Pljevlja

Potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata u Pljevljima Bojan Krvavac kaže da se radi o političkom zapošljavanju odlazeće vlasti.

”Nakon što su politički nokautirani na nedavnim lokalnim izborima, predstavnici odlazeće lokalne administracije nastavljaju sa dobro poznatom, tridesetogodišnjom praksom, udomljavanja politički podobnih kadrova. Kako drugačije protumačiti podatak o novim zapošljavanjima u Opštini, kao i u lokalnim preduzećima. Da ironija bude veća, partijski zapošljavaju oni koji godinama posipaju pepelom današnju lokalnu opoziciju i sadašnju državnu vlast oko fenomena partijskog zapošljavanja”, kazao je Krvavac.

Osim u Opštini, Krvavac ističe da DPS i njegovi koalicioni partneri ovih dana zapošljavaju i nove radnike u opštinskim preduzećima.

”Nova zapošljavanja će dodatno otežati njihovo funkcionisanje, a znamo u kakvom stanju ostavljaju većinu lokalnih preduzeća. Predstavnici DPS-a iza sebe ostavljaju niz neispunjenih obećanja, nerealizovanih kapitalnih projekata, a sada vidimo i prenatrpanu i preopterećenu lokalnu samoupravu”, rekao je Krvavac.

Na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta održanoj prije petnaestak dana predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević kazao je da je aktuelna lokalna vlast uspjela broj zaposlenih u Opštini da racionalizuje i da za 50 zaposlenih smanji još uvijek kako je rekao preglomaznu loklanu samoupravu.

Kadrovskim planom Opštine, koji je usvojen početkom godine, predviđeno je da se kroz postupak sporazumnog raskida radnog odnosa i uz isplatu otpremnina u naredne dvije godine za pet odsto smanji broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

U Opštini Pljevlja zaposleno je oko 240 radnika na neodređeno vrijeme.

U obrazloženju ranije usvojenog Kadrovskog plana navodi se da će najvjerovatnije u ovoj godini doći do povećanja broja zaposlenih, ili lica angažovanih po osnovu ugovora o djelu, radi obavljanja povremenih poslova kao što su izrade i uručenja rješenja o porezu na nepokretnosti.

U Sekretarijatu za opštu upravu biće potrebno petnaestak izvršilaca na poslovima održavanja higijene i dezinfekcije prostora u bivšem Domu vojske u Pljevljima, koji je Vlada dala na privremeno korišćenje Opštini Pljevlja.

U Sekretarijatu za društvene djelatnosti biće potrebno 14 izvršilaca na poslovima pružanja pomoći starim i nemoćnim licima.

U obrazloženju piše da kadrovski plan za prošlu godinu nije u potpunosti realizovan.

U Opštini Pljevlja u 2021. radni odnos je prekinulo 15 službenika i namještenika (smrtni slučajevi, napuštanje radnog mjesta zbog zapošljavanja kod drugog poslodavca, penzionisanje ili istek mandata). U prošloj godini radni odnos je zasnovalo 11 službenika i namještenika od kojih je osam na neodređeno vrijeme, dva na određeno, a jedan službenik je sporazumno preuzet iz javnog preduzeća.

Bonus video: