Zogović: Za razliku od Nikolića, Venecijanci jasno ukazali da je Đukanovićevo kršenje Ustava uzrok institucionalne krize

Poručuje da djeluje nestvarno da oni, koji se žale na ustavnost nekog pravnog akta, ne žele da izaberu Ustavni sud, koji je jedini nadležan da odlučuje o ustavnosti

16406 pregleda 17 komentar(a)
Zogović, Foto: Luka Zeković
Zogović, Foto: Luka Zeković

Član predsjedništva Demokratske narodne partije Crne Gore i poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, Milun Zogović, poručio je da je najmanje što se može očekivati od poslanika Andrije Nikolića da u ponedjeljak glasa za sva četiri kandidata za izbor sudija Ustavnog suda.

Poslanik i član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je agenciji MINA da će svi kojima je stalo do evropske perspektive Crne Gore poštovati mišljenje Venecijanske komisije (VK).

Prema njegovim riječima, Brisel i Vašington upozorili su odlazeću vladu i parlamentarnu većinu da bi bilo veoma neodgovorno ignorisati mišljenje VK i glasati za izmjene Zakona o predsjedniku u drugom krugu.

"Da bi potvrdio političku konzistentnost i moralnu principijelnost, najmanje što se može očekivati od poslanika Andrije Nikolića jeste da u ponedjeljak glasa za sva četri kandidata za izbor sudija Ustavnog suda", kazao je Zogović, a navodi se u saopštenju Demokratske narodne partije.

Poručio je da kada već druge upućuje na neophodnost poštovanja mišljenja Venecijanske komisije, prirodno je, kako dodaje, da ličnim primjerom stane iza svojih riječi, i time ispoštuje preporuke mnogobrojnih relevantnih evropskih adresa i same VK o neophodnosti izbora Ustavnog suda u punom kapacitetu, u što hitnijem roku.

"Kada se već odlučio na tumačenje mišljenja VK, a uvažavajući njegovo političko iskustvo, čudi da poslanik Nikolić nije prepoznao i prenio glavnu poruku VK, upućenu predsjedniku njegove partije i uzurpatoru Ustavnih ovlašćenja predsjednika Crne Gore, Milu Đukanoviću, a koja se najvjerodostojnije može opisati riječima "Goodbye, Charlie“, naveo je Zogović.

Dodaje da za razliku od Nikolića, Venecijanci su jasno ukazali da je Đukanovićevo kršenje Ustava uzrok institucionalne krize, pokazujući da čak ni oni, kao potencijalna posljednja slamka spasa, nemaju razumijevanja za "Đukanovićeve očajničke poteze".

I da je to, kako je istakao, što Đukanović radi, a Nikolić "slijepo prati" ponajmanje evropska perspektiva Crne Gore.

"Venecijanci su vam otvoreno ukazali i da ste i 2007. godine prilikom donošenja Ustava, imali od njih preporuku deblokirajućeg mehanizma za proceduru predlaganja mandatara, predlažući da se "parlamentu da pravo da bira premijera u okviru parlamenta, ako ne bude izabran prvi ili prva dva kandidata, koje je predložio predsjednik“, poručuje Zogović.

Što, kako kaže, Milo Đukanović i Ranko Krivokapić nijesu prihvatili, čuvajući mogućnost neustavne blokade formiranja izvršne vlasti za ovakve prilike.

Prema njegovim riječima očigledno je da ih najviše boli razumijevanje koje je pokazala VK ne sumnjajući u dobronamjernost i pragmatičnost naše zakonodavne inicijative.

"Demokratska i politička kratkovidost najbolje je vidljiva u vašim preporukama da se DF-u, koji je pobijedio na izborima, ne dozvoli da na osnovu izbornih rezultata participira u vršenju vlasti. Time jasno potvrđujete nespremnost i nezrelost za prihvatanje elementarnih demokratskih tekovina, da je vaša politička platforma destrukcija, haos i institucionalna anarhija, i da, u stvari, ne želite iznalaženje rješenja nego produbljivanje političke i institucionalne krize", ističe Zogović.

Da je, kako tvrdi, tako najbolje će se potvrditi prilikom izjašnjavanja za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, koje oni, kako navodi, ne žele da izaberu.

"Vaša ponuda oko izbora samo jednog sudije je najprozirniji destruktivni politički manevar. Izborom jednog ili dvojice sudija Ustavni sud i dalje ostaje nefunkcionalan i zarobljen u raljama politike DPS-a", saopštio je Zogović.

Poručuje da djeluje nestvarno da oni, koji se žale na ustavnost nekog pravnog akta, ne žele da izaberu Ustavni sud, koji je jedini nadležan da odlučuje o ustavnosti.

Glasanje za sudije Ustavnog suda najbolje je, kako kaže, mjerilo ko je na evropskoj agendi a ko želi agendu haosa i instucionalne anarhije.

"Kao jedan od snažnih motiva da bilo ko ne glasa za sudije Ustavnog suda, treba preispitati i razne nedozvoljene inostrane maligne uticaje onih koji žele da zaustave evropsku perspektivu Crne Gore. Kao i mnoge druge veze vaše partije sa neformalnim centrima kriminalne moći, koji kroz pokušaj pravljenja pravne anarhije žele izbjeći ličnu pravnu odgovornost. Međunarodni partneri žele saradnju sa pravno uređenom državom, koja, vjerovali ili ne, poslaniče Nikoliću, mora imati i Ustavni sud", zaključuje Zogović.

Bonus video: