DPS: Ni u najgorim nedemokratskim režimima upravnik zatvora ne određuje ko će biti uhapšen i ko je zaslužio robiju

"Zasigurno da u svijetu ne postoji država u kojoj državni činovnik na ovakav način govori o legitimnom predsjedniku države, niti ima države u kojoj se državni činovnik odnosi prema ovoj funkciji"

12316 pregleda 24 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Komisija za afirmaciju državnog identiteta Crne Gore Demokratske partije socijalista poručila je da ni u najgorim nedemokratskim režimima upravnik zatvora ne određuje ko će biti uhapšen i ko je zaslužio robiju, već o nečijoj krivici i zatvorskoj kazni odlučuju organi koju su za to nadležni.

Oni su saopštili da skandalozna i neprimjerena izjava upravnika Istražnog zatvora, Predraga Spasojevića, kojom nagovještava i priželjkuje hapšenje predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, nije samo zlurada prijetnja i uvreda upućena prema ličnosti predsjednika države već predstavlja nezabilježeno nipodaštavanje funkcije predsjednika Crne Gore, građana koji su ga birali i crnogorske države uopšte.

"Zasigurno da u svijetu ne postoji država u kojoj državni činovnik na ovakav način govori o legitimnom predsjedniku države, niti ima države u kojoj se državni činovnik odnosi prema ovoj funkciji", navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

Takva, kako navode, nečuvena izjava, saopštena od strane državnog činovnika, nije samo zakonski prekršaj i klasičan oblik zloupotrebe funkcije u političke svrhe nego je, kao lični gest koji sadrži prijetnju i likovanje, manifestacija nemorala najgore vrste.

"U Crnoj Gori, koja je živjela i u nedemokratskim i demokratskim sistemima, nikada se nije desilo da državni funkcioner predviđa nečije hapšenje i da pri tome sa dozom likovanja i sarkazma, zamišlja nečije zatvorske dane", poručuju oni.

Dodaju da takve izjave nijesu primjerene ni crnogorskoj moralnoj tradiciji, uprkos tome što je Crna Gora već više od jednog vijeka poprište oštrih i surovih političkih sukobljavanja.

"Ali, nezavisno od naše političke tradicije, ni u najgorim nedemokratskim režimima upravnik zatvora ne određuje ko će biti uhapšen i ko je zaslužio robiju, već o nečijoj krivici i zatvorskoj kazni odlučuju organi koju su za to nadležni", navodi se u saopštenju.

Sasvim je, kako ističu, jasno da takvim izjavama Spasojević iskazuje lična moralna i politička stanovišta, na koja kao funkcioner nema pravo, ali zabrinjava što o njegovim ispadima i nezakonitom ponašanju ćute predstavnici izvršne vlasti, koji su ga na ovu funkciju imenovali, i koji, to je sada očigledno, imaju iste želje kada je riječ o ličnosti predsjednika Crne Gore.

Navode da se svi oni nalaze na istom zadatku: urušavanju nezavisnosti i funkcionalnosti države Crne Gore, tako da je sasvim očekivano što je meta njihovih napada predsjednik Crne Gore, koji je, "htjeli to priznati ili ne, personifikacija obnovljene crnogorske nezavisnosti i njenog evroatlantskog opredjeljenja, ali i njeno najjače uporište u sadašnjem vremenu".

"Upravo zato je Spasojeviću i njegovim nešto pametnijim istomišljenicima, pored namjere unižavanja ugleda države Crne Gore, potrebna diskreditacija i kriminalizacija ličnost predsjednika Mila Đukanovića", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: