Evropa sad: Neglasanje za sudije Ustavog suda protivno državnim interesima i evropskom putu

Iz PES-a su poručili da je krajnje vrijeme da se poslanici uozbilje i shvate značaj momenta u kome se Crna Gora nalazi

11133 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Nezadovoljavajući ishod večerašnjih razgovora o prevazilaženju institucionalne krize, a prije svega kroz izbor sudija Ustavnog suda, pokazao je da su ozbiljnost i odgovornost odavno ustupile mjesto politikanstvu i uskopartijskim kalkulacijama, ocijenili su u Pokretu Evropa sad (PES).

"Umjesto da dokažu spremnost na kompromis i posvećenost državnim interesima, kao i odgovornost prema našem evropskom putu, narodni predstavnici u parlamentu su neslavno završili još jedan krug produbljivanja institucionalne krize i zamajavanja građana koji su im dali povjerenje", saopštili su iz te stranke.

Podsjećaju da je aktuelna Vlada formirana uz podršku Demokratske partije socijalista (DPS) upravo sa zadatkom da deblokira institucije i dođe do "magičnog broja 49", što je, kako navode, "mantra koju smo mjesecima slušali kao ključno opravdanje za rušenje prve demokratske" Vlade.

Iz PES-a su kazali kako očekuju da kreatori takvog narativa konačno preuzmu odgovornost za "debakl tog projekta", koji je Crnu Goru doveo u jednu od najvećih institucionalnih kriza.

"S druge strane, samo bi naivne začudio stav DPS-a da odbija izbor sudija Ustavnog suda, dok u isto vrijeme traži vanredne parlamentarne izbore, očigledno priželjkujući na državnom nivou ono što su, besmislenim ustavnim žalbama svojih saradnika i partnera, izazvali na lokalnom nivou u Podgorici, gdje uporno odbijaju da priznaju ubjedljivi poraz i omoguće tranziciju vlasti", dodaju iz PES-a.

Suština takvog ponašanja je, smatraju u toj stranci, u pokušaju da se potpuno obesmisle i blokiraju sve institucije u Crnoj Gori, a da se legitimitet, makar prividni, ostavi predsjedniku DPS-a, koji "odavno nije predsjednik svih građana, ako je ikad i bio".

Iz Evrope sad su kazali kako nemaju nikakvu dilemu da je krajnji cilj opstrukcija produbljivanje krize u zemlji i nastavak radikalizacije društvenog i političkog ambijenta, u kome se, kako ocjenjuju, upravo DPS najbolje snalazi.

"Održavanje nelegitimne vlasti u Podgorici i nastavak funkcionisanja krnje tehničke Vlade, uz bježanje od vanrednih izbora, koji se bez Ustavnog suda očigledno ne mogu održati, pokazuju nespremnost političkih aktera, a prvenstveno DPS-a, da budu i djelima vjerni svom gromoglasnom zaklinjanju u zaštitu nacionalnih interesa i apsolutnu posvećenost evropskim integracijama", navodi se u saopštenju.

Iz PES-a su poručili da je krajnje vrijeme da se poslanici uozbilje i shvate značaj momenta u kome se Crna Gora nalazi.

"Pozivamo ih još jednom da na prvo mjesto konačno stave interese građana, a ne partija ili pojedinaca, te da kompletiranjem Ustavnog suda na sjutrašnjoj sjednici Skupštine omoguće razrješenje svih eventualnih pravno-političkih nedoumica, uključujući tranziciju vlasti u Podgorici, ustavnost predloženih izmjena Zakona o predsjedniku i vanredne parlamentarne izbore, koji su jedini čisti i demokratski izlaz iz institucionalnog ćorsokaka u koji su nas uveli", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: