Sudija nema, URA vaga o Zakonu

U parlamentu nema većine za izbor sudija Ustavnog suda, DF i Demokrate najavile podršku izmjenama Zakona o predsjedniku, URA ćuti. Danas novi protest "Ima nas", organizatori najavili auto-kolone, DPS poziva građane "da zaštite ustavni poredak"

32164 pregleda 43 komentar(a)
Tri runde bez kompromisa: sa sinoćnjeg sastanka, Foto: Nikola Dragaš
Tri runde bez kompromisa: sa sinoćnjeg sastanka, Foto: Nikola Dragaš

Skupština Crne Gore neće ni danas, u drugom krugu glasanja, izabrati sudije Ustavnog suda (US), čime će ta institucija ostati u blokadi u kojoj se nalazi tri mjeseca.

To je epilog sinoć održanog trećeg sastanka šefova i predstavnika poslaničkih klubova, na kome nije bilo dogovora ni o organizovanju prijevremenih izbora i povlačenju izmjena Zakona o predsjedniku, o kojima bi parlament, takođe, danas trebalo ponovo da odlučuje.

Podršku izmjenama, čije usvajanje Venecijanska komisija (VK) nije preporučila, sinoć su najavili Demokratski front (DF) i Demokrate.

Iz Građanskog pokreta (GP) URA, trećeg ključnog konstituenta tridesetoavgustovske skupštinske većine, "Vijesti" nisu mogle da dobiju odgovor na to da li će opet podržati zakon, iako su to ranije najavljivali.

Prema informacijama lista, oni će na unutarpartijskim sastancima prije sjednice odlučiti kako će se izjasniti.

Uprkos tome što je dio stranaka nakon prva dva kruga razgovora, održana u srijedu i petak, poručivao da se nada kompromisa, do njega, kako se zaključuje iz izjava aktera sinoćnjeg sastanka u parlamentu, nije došlo jer su partije ostale čvrsto pri svojim pozicijama.

parlament, Skupština Crne Gore
foto: Luka Zeković

Demokratskoj partiji socijalista (DPS) je, prema tvrdnjama više izvora "Vijesti", navodno nuđeno da glasaju za izbor troje sudije, a da se četvrto mjesto ostavi za kandidata iz redova manjinskih naroda, ali su to odbili.

Kandidati za sudije su Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić. Oni u prvom krugu, krajem oktobra, nisu dobili dvotrećinsku podršku (54 glasa), dok su za izbor u drugom potrebni glasovi 49 poslanika.

US je od sredine septembra bez kvoruma za rad.

Parlament bi prvo trebalo da se izjasni o sudijama, pa će se onda utvrditi dnevni red nove sjednice na kom se očekuje glasanje o Zakonu o predsjedniku.

Šef poslaničkog kluba DPS-a i inicijator sastanaka Danijel Živković, kazao je da njegova stranka neće glasati ni za jednog predloženog kandidata za sudije.

Naveo je da je DPS zagovarao izbore kao rješenje političke krize, da je nudio da se izabere jedan sudija i da je tražio da se ne izglasavaju izmjene Zakona o predsjedniku. Međutim, tvrdi da je tridesetoavgustovska većina insistirala na izboru četvoro sudija.

"Mi smo rekli da ne možemo učestvovati u tom procesu, osim ponude da izaberemo jednog kandidata, ali to je odbijeno", istakao je na presu nakon sastanka.

Živković
Živkovićfoto: Nikola Dragaš

Govoreći o izmjenama Zakona o predsjedniku, Živković je rekao da oni koji budu glasali za njih ne poštuju evropske vrijednosti.

Šefica kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, pozvala je nakon sastanka poslanike da odgode glasanje za sudije, da bi se, kako je rekla, riješio problem Zakona o predsjedniku.

Drugi krug bio je prvobitno zakazan za 28. novembar, ali je Kolegijum predsjednice Skupštine prihvatio zahtjev DPS-a da se glasanje pomjeri za danas, kako bi partije pokušale da postignu kompromis.

Šef kluba DF-a Slaven Radunović rekao je da je DPS došao na pregovore sa stavom koji nisu željeli da mijenjaju, ali da su ostale opozicione stranke pokazale "određeni stepen konstruktivnosti".

"Onaj ko je u ovako teškoj situaciji kao što je DPS, trebalo je, ako misli dobro partiji, malo drugačije da gleda na to".

Radunović
Radunovićfoto: Nikola Dragaš

Radunović je naveo da je lider i poslanik Force Genci Nimanbegua predlagao "paket dogovor", koji bi, kako je pojasnio, podrazumijevao određivanje datuma izbora, formiranje vlade u kojoj bi bile sve parlamentarne stranke i izbor svih sudija.

Radunović je najavio da će ponovo biti izglasane izmjene Zakona o predsjedniku, jer je, kako je rekao, to jedini način da se izađe iz krize.

"VK je dala nacrt mišljenja na izmjene zakona. U njemu je jasno rečeno da smo u ovu situaciju došli zato što predsjednik države (Milo Đukanović) nije dao mandat većini..."

Tridesetoavgustovska većina usvojila je izmjene početkom novembra, s ciljem da omogući imenovanje lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara, nakon što je Đukanović odbio to da uradi, saopštivši da nije stekao utisak da postoji većina koja bi mogla formirati vladu. On je zakon vratio poslanicima na ponovno odlučivanje, a od VK je tražio mišljenje o izmjenama.

Ako zakon bude ponovo izglasan, Đukanović će, prema Ustavu, biti dužan da ga proglasi.

Šef kluba Demokrata Boris Bogdanović, ocijenio je da su razgovori koje je inicirao DPS manje ličili na dijalog, a više na ultimatum "uzmi ili ostavi".

"Da smo izabrali sudije ranije, imali bismo odgovore za ono što se sad postavlja kao ustavno-pravna dilema...", rekao je na presu, najavljući podršu Demokrata Zakonu o predsjedniku.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Nikola Dragaš

Poslanik kluba Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović rekao je da Đukanović ne želi dogovor, ali da parlamentarna većina ima plan.

"Redosljed poteza je ovakav - sljedeće je izglasavanje izmjena Zakona o predsjedniku, zatim pokretanje inicijative odgovornosti Đukanovića za ovako stanje, poslije toga novi mandatar i izbor nove vlade, te program rada te vlade".

Ocjenjujući da su pregovori bili neuspješni, Nimanbegu je rekao da dogovora u Crnoj Gori neće biti barem još pola godine.

"Ja ću glasati za kandidate predložene za sudije, ali to neće biti dovoljno. Onda će većina glasati za Zakon o predsjedniku, kojim će se otići u proces usložnjavanja krize..."

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović, naveo je da je stav te partije bio da se raspiše novi konkurs za sudije, ali da, kako je rekao, nije postojala želja za tako nešto.

"Zato ćemo da idemo dublje u krizu".

Potpredsjednica GP URA Ana Novaković Đurović, saopštila je sinoć da je DPS, najavom da neće podržati nijednog kandidata za sudije, pokazao da je protiv "evropskog puta i jasnih preporuka evropskih partnera, kao i da ignoriše apel međunarodne zajednice".

DPS, SD i SDP insistirali su u više navrata na povlačenju izmjena zakona, vraćanju na početak procesa izbora sudija i raspisivanju izbora, što su i zahtjevi protesta pod sloganom "Ima nas", koji je najavljen za danas u Podgorici.

Iz DPS-a su sinoć saopštili da "neustavna većina vodi državu ka anarhiji".

Sa jednog od protesta Ima nas
Sa jednog od protesta Ima nasfoto: Boris Pejović

"Nakon današnjeg (sinoćnjeg) sastanka šefova klubova poslanika u Skupštini, jasno je da postoji namjera neustavne većine da istraje u rušenju ustavnog poretka i da u potpunosti blokira evropski put Crne Gore... Ovom prilikom pozivamo građane da masovnim odzivom sjutra iskažu svoj stav povodom namjere neustavne parlamentarne većine da državu uvede u anarhiju, i da dostojanstveno, civilizovano i odlučno stanu u zaštitu ustavnog poretka", poručili su.

"Ima nas": Cjelodnevni protest, ovo je "dan D"

Organizatori protesta najavili su da će današnji skup trajati cijeli dan, sve dok ne vide ishod glasanja o Zakonu o predsjedniku. Nakon toga će, kako su saopštili, obavijestiti javnost o daljim potezima.

Najavili su da će kolonama automobila, s početkom u 11 časova, "u potpunosti preplaviti Podgoricu", dodajući da je 12. decembar "dan D kad je u pitanju normalno funkcionisanje države, ustavnog poretka i pravnog sistema".

Oni su pozvali sve partije i svakog poslanika na odgovornost "koji ovaj trenutak sa sobom nosi", te da donesu odluke koje su od interesa za građansku i evropsku Crnu Goru.

Iz Uprave policije (UP) saopštili su da će snimati javno okupljanje i najavljene auto-kolone.

Organizacioni odbor protesta "Ima nas" čine predstavnici partija, nevladinih organizacija, nezavisni intelektualci i građani.

Dosadašnja tri skupa policiji je prijavljivao Forum slobodnih građana "Luča", dok su ih podržali DPS i njegovi partneri.

Bonus video: