Šaler bi maler

U Šavniku i juče prekinuto glasanje, biračka mjesta ponovo će biti otvorena u nedjelju - deveti put

15655 pregleda 9 komentar(a)
Takvog prezimena nema na ovom području: Dalibor Šćepanović, Foto: Svetlana Mandić
Takvog prezimena nema na ovom području: Dalibor Šćepanović, Foto: Svetlana Mandić

U Šavniku ništa novo - ponovo su članovi koalicije “Za budućnost Šavnika” prekinuli glasanje na oba biračka mjesta, pa će se u poddurmitorskoj varoši i deveti put glasati, u nedjelju 18. decembra.

”Htio je da glasa čovjek sa prezimenom koje uopšte ne datira sa ovih područja, niti on ovdje ima bilo kakvu imovinu, bilo šta... Evo da kažem i njegovo prezime - Šaler, i on za glasanje bi maler”, kazao je Dalibor Šćepanović, član Biračkog odbora iz koalicije “Za budućnost Šavnika” koji je prekinuo glasanje u zgradi opštine Šavnik.

On Šaleru nije dozvolio da glasa, a nakon toga je uništio 40 glasačkih listića.

I Ilija Todorović, član Biračkog odbora iste koalicije u selu Kruševice, uništio je 14 glasačkih listića, pa je i na tom biračkom mjestu prekinuto glasanje.

Policija je protiv obojice podnijela krivične prijave.

Vujica Vujičić, posmatrač ispred Demokratske partije socijalista (DPS) u selu Kruševice, rekao je da je na početku glasanja sve imalo duh demokratije.

”Sve do jednog trenutka kada je čovjek odjednom navalio na te glasačke listiće. Svi smo doživjeli veliku neprijatnost, prvi ja, jer nije demokratski i normalno da to neko uništi”, rekao je Vujičić “Vijestima”.

I batinaši bi da glasaju

Gavrilo Cerović, nosilac liste koalicije “Za budućnost Šavnika”, kazao je “Vijestima” da “batinaši”, koji su prije nekoliko sedmica napali člana Biračkog odbora na tom mjestu iz njihove koalicije i nanijeli mu lakše fizičke povrede, još nijesu procesuirani, ali zato iz nedjelje u nedjelju dolaze da glasaju.

”Prekinuli smo glasanje jer ti ‘batinaši’ dolaze da ostvaruju lažno biračko pravo. Tužilaštvo njega i ostale još nije procesuiralo, ali ljude koji brane lokalnu volju Šavnika uredno sprovode do tužilaštva i suda. Možda će se nekada i filmovi praviti o Šavniku, po pitanju izbora. Ovo je jedinstven slučaj u svijetu da lokalnu volju građana i sudbinu Šavnika treba da određuju ljudi sa strane”, rekao je Cerović.

Prema njegovim riječima, moralnu podršku imaju od centrala, a izborni inženjering je u Šavniku, kao u nijednoj drugoj opštini, sproveden u djelo.

”Ovo je DPS u Šavniku radio 30 godina i moraju se birački spiskovi srediti. To je neminovno”, poručio je Cerović.

Jakić: Spremni smo i za narednu godinu

Njegov politički protivnik Jugoslav Jakić, nosilac liste DPS-SD koalicije i aktuelni predsjednik Opštine Šavnik, upitao je treba li da se stvori presedan u Crnoj Gori da može da radi ko šta hoće.

”Svake nedjelje imamo ljude koji najavljuju izvršenje krivičnih djela, a da oni po tom pitanju, čini mi se, još nisu ni saslušani... Treba li da lomimo kutije kad hoćemo, da nosimo oružje kad hoćemo, ili bilo šta drugo. Destrukcija, ne samo u Šavniku nego u cijeloj Crnoj Gori”, istakao je Jakić za “Vijesti”.

Kako je rekao, više ništa ne može da ih iznenadi od njihove političke konkurencije - u Šavniku, ali i u Crnoj Gori.

”Radi se o totalnoj opstrukciji. Pokušavaju da uruše sve institucije sistema i to nas više ne iznenađuje. Nadam se da će se institucije države probuditi i da će građanima omogućiti da Ustavom zagarantovana prava ostvare, da zaključimo ovaj izborni proces i konačno formalno potvrdimo ono što sam najavio - da ćemo mi biti pobjednici na izborima”, naglasio je Jakić.

Na pitanje šta konkretno državne institucije treba da urade, kazao je da očekuju primjenu zakona.

”Vidimo da je namjera onih koji prekidaju izbore opstrukcija sistema, kao i da žele da ospore demokratski proces, pa očekujemo da u skladu sa tim reaguju. Čini mi se da su i reakcije i iz vrha izvršne vlasti bile da nisu zadovoljni reakcijama tužilaštva. Vidjeli smo čak i prepucavanja između izvršne i zakonodavne vlasti i mislim da i to dovoljno govori o ozbiljnosti u kojoj se nalaze institucije”, rekao je Jakić.

Nije želio da komentariše snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, pjesmu ispred tužilaštva u Pljevljima, koji je nagovijestio da jučerašnje glasanje neće biti posljednje u ovoj godini.

”Suzdržao bih se komentara. Takvo ponašenje ispred državne institucije... To govori o onima koji kreiraju takav društveni ambijent, pa me ni takvo ponašanje ne iznenađuje. Mi smo spremni i naredne nedjelje, a ako treba i za cijelu narednu godinu. Tu smo na crti. Spremni smo za svaku opciju, pa i da odgovorimo ovim destruktivnim izazovima”, poručio je aktuelni predsjednik jedne od najsiromašnijih opština u Crnoj Gori.

U subotu se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se vidi nekoliko osoba koje ispred pljevaljskog tužilaštva pjevaju - “plaćenici neka znaju, ne damo im da glasaju”.

U tom tužilaštvu je u petak saslušano više osoba zbog sumnje da su ometali izborni proces u Šavniku...

Na preostala dva biračka mjesta, na kojima se glasa od 23. oktobra, upisan je 541 birač - u zgradi SO Šavnik 483, a u Kruševicama 58.

Na 21 biračkom mjestu glasao je 1.231 birač od 1.968 ukupno upisanih. Koalicija DPS-SD osvojila je 549 glasova, koalicija “Za budućnost Šavnika”, koju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), 571, dok je za koaliciju Demokrata, Evrope sad i Ujedinjene Crne Gore do sada glasalo 99 birača.

Prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajuću DPS-SD.

Spremni i za novogodišnje glasanje

Varošica je već okićena i spremna za novogodišnje praznike, a izgleda da su spremne i političke partije za još jedan presedan - glasanje 1. januara.

Grad okićen
Grad okićen foto: Svetlana Mandić

”Zašto da ne? Zakon nalaže da se ponovljeni izbori moraju održati u roku od sedam dana”, kazao je “Vijestima” predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK), Dušan Radanović, kao odgovor na pitanje da li će se glasati 1. januara, ukoliko se izbori ne završe ni u toku naredne dvije sedmice.

Rekao je i da su se obratili Vladi da pomogne da se izborna farsa završi, jer se na ovaj način izbori mogu ponavljati u nedogled, ali da zvaničan odgovor nijesu dobili. Kazao je i da su ih iz DIK-a uputili na članove zakona sa kojima su oni dobro upoznati i u kojima ne stoji koliko se puta izbori mogu ponavljati.

Bonus video: