Ako se ne izaberu sudije US, URA će glasati za Zakon o predsjedniku

Naša poruka opoziciji je glasajmo za sva 4 kandidata US i za pet minuta imamo dogovor o zahtjevima opozicije, kazao je Miloš Konatar

50777 pregleda 74 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Ako se ne izaberu sudije Ustavnog suda i sud ostane blokiran, GP URA glasaće za Zakon o predsjedniku.

Konatar je pozvao sve političke subjekte da glasaju za sve kandidate Ustavnog suda.

"URA će glasati za sve kandidate, kao i prošlog puta", rekao je Konatar.

Naša poruka opoziciji je glasajmo za sva 4 kandidata US i za pet minuta imamo dogovor o zahtjevima opozicije, kazao je Konatar.

"Ako nema izbora sudija, svaki poslanik koji ne glasa za kandidate glasa protiv evropskog puta".

Kazao je da u preporukama VK piše da je najvažnije pitanje kompletiranje US.

"Spremni smo da poštujemo svako slovo preporuka, ali prije toga mora se kompletirati US", poručio je Konatar.

Poslanica Božena Jelušić rekla je na pres konferenciji da ako "nas ima ako usvojimu prvu u nizu sugestija VK i izglasamo sudije - ima izbora, ima dogovora da se ne glasa za to što bi bilo problematično".

Poslanica Suada Zoronjić poručila je poslanicima opozicije da izglasaju sve četvoro sudija jer je to jedini način da se održe vanredni izbori.

Poslanik Srđa Pavićević rekao je da se plaši da je javnost bila nemušto informisana sa sastanaka.

"Sva tri sastanka protekla su u korektnoj atmosferi s tim da su na prvom sastanku bili rigidni, gdje smo počeli sa tim ko je odgovoran, što je preknuo Genci Nimanbegu. Opozicija je iznijela zahtjeve, mi smo rekli u redu imamo volju da se dogovorimo o datumu izbora da povučemo Zakon ako prihvatite naš jedan zahtjev - da izaberete sve četvoro sudija", rekao je Pavićević.

Tu je, kako je kazao, nastao tajac i neodlučnost DPS-a ali i konstruktivnost SDP i SD.

"Ponovo se srećemo u nedjelju u ponavljamo istu priču. S naše strane je samo jedan zahtjev - biranje svo četvoro sudija. Slaven Radunović predlaže troje sudija i jednog predstavnika manjinskih naroda kasnije da izaberemo. I to smo prihvatili, ali opozicija ne prihvata. I to pregovore pretvara u farsu, mi smo sve zahtjeve opozicije prihvatili, a apozicija ne prihvata naš jedan zahtjev", objasnio je Pavićević.

Na pitanje šta će biti ako predsjednik ponovo vrati zakon, Konatar je odgovorio da je to iznuđeno rješenje u odnosu na neustavno ponašanje predsjednika.

Kazao je da ne očekuje da će nastaviti da se neustavno ponaša i vjeruje da će potpisati zakon.

Pozvao je sve političke subjekte da budu odgovorni prema nečemu što je mir i stabilnost i da ne pozivaju na nemire i nasilje.

"Vidjeli smo juče pozive iz DPS-a da građani rade njihov posao. Naravno, podrška svim izražavanjima građanskog nezadovoljstva".

Konatar je potvrdio da će prvo glasati o sudijama, pa će početi novu sjednicu na kojoj je prva tačka Zakon o predsjedniku.

Jelušić je rekla da ne stoji teza da se Ustav brani na ulicama.

Bonus video: