Skupština nije izabrala sudije Ustavnog suda

Đurović je kazala da će Odbor ponoviti proceduru izbora sudija Ustavnog suda.

72613 pregleda 36 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 12.12.2022. 14:14h
Završeno
13:53h

Branko Radulović je novinarima rekao da slučajno nije pritisnuo taster kada se glasalo za Ružičić.

13:47h

Uoči glasanja sjednicu su napustili Andrija Popović i Striković. Kandidati za sudije Ustavnog suda nijesu dobili potrebnu većinu. Za sve kandidate glasali su poslanici većine i Genci Nimanbgu iz Force. Protiv su bili poslanici Bošnjačke stranke. Nije prošao kandidat Snežana Armenko, za nju su glasala 42 poslanika, tri protiv. Za Vukčevića 42 za, tri protiv, za Jadranku Novaković 42 za, tri protiv, i za  Jelenu Ružičić 41 za, tri protiv. Đurović je kazala da će Odbor ponoviti proceduru izbora sudija Ustavnog suda.

Izmjena: 13:51h
13:44h

Nisu usvojeni predlozi da se Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić izaberu za sudije Ustavnog suda. 

13:35h

Andrija Popović (LP) rekao je da je njegova partija bila spremna da podrži jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda uz ispunjenje uslova da budu zastupljeni predstavnici manjina.

“Tražim još jedno odlaganje. Nema potrebe da se danas zakucavamao, imamo još 19 dana do kraja jesenjeg zasijedanja”, kazao je.

On je tokom izlaganja nazvao premijera Dritana Abazovića “lažni car Šćepan mali”, zbog čega ga je opomenula Đurović.

Suljo Mustafić (BS) apelovao je da još jednom pokušaju da postignu dogovor.

“Molim vas da danas pokušamo odložiti ovo glasanje, da pokušamo svi da zajedno sjednemo sto, da razgovaramo o svim pitanjima koja duboko dijele crnogorsko društvo. Molim Vas, predsjednice, sazovite kolegijum da se predstavnici poslaničkih klubova pokušaju dogovoriti o svim ovim puitanjiam”, rekao je.

Đurović je odgovorila da je u ovih sedam mjeseci, od kada je na funkcije, tri puta sazivala sastanke predsjednika partija, na kojima je pokazivana volja za rješenjima.

“Međutim, ta deklarativna volja za rješenjima, nije se pokazala u praksi”, kazala je Đurović i podsjetila da je sazivala više kolegijuma i tražila odlaganje sjednica Ustavnog odbora kako bi partije našle način da se dogovore.

Rekla je da nije bilo volje od najvećeg opozicionog kluba (DPS), koji je tražio da se glasa samo o dva kandidata – jednog na predlog većine, a drugog na predlog opozicije.

“Uzaludno je ovo beskonačno odlagati, jer volje definitivno nema”, navela je Đurović.

Slaven Radunović (DF) kazao je da su iz DF-a sve pokušali i “koga nema, nema”. “Zamolio bih da ovo ne pretvaramo u raspravu o kandidatima nego da stavite na glasanje”, rekao je Radunović, obraćajući se Đurović.  

Izmjena: 13:50h
13:28h

Danijela Đurović je Strikoviću odgovorila da su se šefovi poslaničkih klubova nekoliko puta okupljali i pokušali da nađu rješenje.

“Ne vidim u Vašem predlogu nešto novo…Ne vidim da postoji volja da se ovo riješi, žao mi je što nije postojala volja kod opozicije”, rekla je Đurović.

Miloš Konatar (GP URA) rekao je da danas nema važnijeg političkog pitanja od izbora sudija Ustavnog suda.

Pozvao je da se ispoštuju preporuke Venecijanske komisije I Evropske komisije i da se izaberu sudije Ustavnog suda.

“Žao mi je što nijesu prihvatili našu ponudu da kompletiramo Ustavni sud i ispunimo sve njihove zahtjeve. A mi smo imali samo jedan zahtjev, da se kompletira Ustavni sudu. Još jednom pozivam kolege iz opozcijej da uđu u salu i izaberemo sudije”, kazao je Konatar.

Apelovao je na građane koji protestuju, da taj protest bude miran i dostojanstven.  

13:12h

U salu je ušao poslanik SDP Adnan Striković koji je tražio proceduralno obraćanje.

On je kazao da je potrebno razgovarati o stvarima koje su dovele do političke krize u Crnoj Gori, a to je izglasavanje neustavnog Zakona o predsjedniku, pa da se kasnije otvori rasprava o sudijama US i datumu vanrednih izbora.

"Ne čude nas reakcije DF-a, ali čude onih koji se izjašnjavaju kao građanske".

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović ga je opomenula zbog negativnih kvalifikacija na račun određenih poslaničkih klubova.

Predložio je da se sada ne glasa o sudijama nego da razgovaraju i pokušaju da nađu kompromis.

13:10h

Usvojene se i izmjene Zakona o održavanju stambenih zgrada, kojima se brišu odredbe o dodjeli stanova funkcionerima i državnim službenicima po povoljnim uslovima. Izmjene su usvojen sa 42 glasa za, niko nije glasao protiv, niti je bilo uzdržanih..  

13:08h

Skupština je danas, glasovima većine, usvojila Zakon o popisu.

Protiv su bila tri poslanika BS-a, a jedan uzdržan. Glasanju nijesu prisustvovali poslanici DPS-a, SD-a i SDP-a.

Na predlog zakona je podnijeto 13 amandmana, od kojih je devet amandmana Zakonodavnog odbora koji su postali sastavni dio zakona.

Amandmani SD-a nijesu prihvaćeni. Oni su podnijeli dva amandmana, kojima su tražili da popis budu najranije u novembru iduće godine i da pitanja vezana za vjeroispovijest, nacionalnost i jezik ne budu sastavni dio popisa stanovništva.

Prihvaćen je amandman DF-a koji je tražio da svaki građanin dobije kopiju popisnog lista.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je ranije tokom rasprave da ne bi trebalo odložiti popis, kako je tražila opozicija, i da je trenutno “zadnji voz” za održavanje popisa naredne godine.

“Ako postoji saglasnosti i volje trebalo bi da definišemo period popisa”, rekao je Damjanović i dodao da bi to mogao da bude period 1. oktobar - 1. novembar naredne godine.

Predlog zakona je Vlada usvojila na sjednici 2. juna ove godine.

Popisom su obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se, između ostalog, podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola, državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku, jeziku kojim lice uobičajeno govori. "Izuzetno , ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor 'Ne želi da se izjasni", navodi se u predloženom zakonu.

Nije usvojen zakon o zabrani upotrebe fašističkih i neofašističkih simbola.

12:58h

Poslanici su nastavili treću sjednicu drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. godini, na kojoj će, u okviru tačke izbori i imenovanja, glasati o kandidatima za sudije Ustavnog suda. Sjednici ne prisustvuje opozicija, osim Gencija Nimanbegua (Forca). Kandidati za sudije su Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

Oni u prvom krugu, krajem oktobra, nisu dobili dvotrećinsku podršku (54 glasa), dok su za izbor u drugom potrebni glasovi 49 poslanika. Poslanici glasaju o predlozima zakona o kojima su raspravu završili prethodnih dana.  

Bonus video: