Ponovo usvojene izmjene Zakona o predsjedniku

Predloženo je da se dnevni red dopuni, između ostalog, Inicijativom za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav

129637 pregleda 75 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 12.12.2022. 17:39h
Liveblog
17:30h

Slaven Radunović (DF) predložio je da se uz zakon usvoji odluka o razlozima hitnosti da se Zakon objavi u Službenom listu dan nakon isteka roka u kojem je predsjednik dužan da donese ukaz o proglašenju.

Skupština rad nastavlja sjutra.

17:25h

Skupština je večeras ponovo usvojila izmjene Zakona o predsjedniku.

Za odluku je glasao 41 poslanik većina, četiri su bila protiv. Protiv su bili poslanici BS-a i Genci Nimanbegu.

Poslanici DPS-a, SDP-a I SD-a nijesu bili u sali.

Ista skupštinska većina usvojila je 1. novembra izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, nakon čega je Milo Đukanović odbio da ga proglasi i vratio ga Skupštini na ponovno razmatranje.

On je zatim tražio mišljenje Venecijanske komisije, koja je u petak preporučila da se ne usvajaju izmjene Zakona.

Ustav propisuje da je Đukanovič dužan da proglasi zakon ako on bude drugi put usvojen u parlamentu.

Izmjena: 17:36h
15:41h

Dnevni red je dopunjen sa 19 tačaka.

U dnevni red su uvršteni Vladini predlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama, o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, o porezu na dohodak fizičkih lica, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, sprečavanju nelegalnog poslovanja, o računovodstvu.

Dnevni red je dopunjen i sa izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti, kao i izvještajem sa kontrolnog saslušanja sa predlogom zaključaka na temu ''Nehumano i šikanozno zadržavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u prostorijama CB Podgorica''.

U dnevni red uvrštene su izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kao i o državnim i drugim praznicima kojim se propisuje da se Njegošev dan slavi dva dana, umjesto jedan dan.

Dnevni red je dopunjen i sa predlogom izmjena zakona o registru prebivališta i boravišta, u cilju sprečavanja prijavljivanja fiktivnog prebivališta, zatim izmjene zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, izmjene Zakona o energetici, izmjene Zakona o MUP-u, kao i lokalnoj samoupravi.

Nije prihvaćeno da se u dnevni red uvrsti odluka o formiranju anketnog odbora o preispitivanju postupaka MUP-a, ANB-a i policije tokom događaja na Cetinju u septembru prošle godine.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda Danijela Đurović je dala pauzu od pola sata.

Izmjena: 16:06h
15:21h

Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav uvršten je u dnevni red četvrte sjednice Drugog redovnog zasijedanja u 2022. godini, koja je danas počela.

Za uvrštavanje Predloga u dnevni red glasao je 41 poslanik većine. Od opozicije, u sali su samo poslanici BS-a koji se nijesu izjašnjavali.

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, kojeg su potpisali poslanici većine, se navodi da je Đukanović povrijedio Ustav jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza I na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu.

14:55h

U Skupštini je počela nova sjednica, na čijem je dnevnom redu ponovno glasanje o izmjenama Zakona o predsjedniku. Cilj izmjena Zakona o predsjedniku, koje je predložio DF, je da Miodrag Lekić bude izabran za mandatara za sastav nove Vlade, nakon što je predsjednik države Milo Đukanović odbio da mu da mandat, s obrazloženjem je "stekao utisak" da Lekić nema podršku 41 poslanika. U toku je utvrđivanje dnevnog reda, a predloženo je da se dnevni red dopuni, između ostalog, Inicijativom za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav.

Bonus video: