Živković: Ovo je ustavni puč, sve što uslijedi je odgovornost parlamentarne većine

"Pozivali su nas da glasamo za sudije Ustavnog suda, a mi smo imali vrlo korektnu ponudu - da glasamo za jednog, a da se definiše datum izbora i da se povuku izmjene Zakona o predsjedniku", rekao je šef poslaničkog kluba DPS

63423 pregleda 122 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković tvrdi da će posljedica ponovnog usvajanja izmjene Zakona o predsjedniku biti međunarodna izolacija i udaljenje države od evropskog puta.

"Pučistička većina je danas ponovo glasala za izmjene Zakona o predsjedniku i to se ne može nazvati drugačije nego ustavni puč", rekao je on.

"Pozivali su nas da glasamo za sudije Ustavnog suda, a mi smo imali vrlo korektnu ponudu - da glasamo za jednog, a da se definiše datum izbora i da se povuku izmjene Zakona o predsjedniku", rekao je on na pres konferenciji u Skupštini.

Kazao je da su imali "mudro rješenje" kako bi riješili institucionalni kolaps, ali da nije postojala želja kod parlamentarne većine.

"Sve sto bude uslijedilo narednih dana, biće njihova odgovornost", rekao je on.

Živković je naveo i da "ove igre koje se dešavaju, su izrežirane sa adresa u Beogradu koje kreiraju politiku u Crnoj Gori", dodajući da je od danas Ustav pogažen.

Kazao je da će imati drugačiji vid institucionalne borbe, a da je jedan bio danas, blokada saobraćajnica.

Smatra i da kroz instutucije ne mogu doći do cilja - vanrednih izbora.

Na pitanje da li su njihovi pozivi uticali da dođe do incidenata, Živković je odgovorio da ne stoje iza incidenata, već da je to izraz revolta građana.

On je odluku o hitnosti, koja je usvojena uz Zakon, nazvao skandaloznom.

"Isti naum, iste adrese, isti cilj - srušiti državu Crnu Goru kroz podrivanje institucija", rekao je on.

Bonus video: