DF: Opozicija da razmotri našu platformu ili da iznese neki drugi predlog

Demokratski front je dodao da očekuje do prvog oktobra odgovor ostatka opozicije na njihovu incijativu, "kako bi iza uslova za rješenje političke krize stalo svih 39 opozicionih poslanika, što je u osnovi i ideja platforme koju je ponudio DF"
65 pregleda 70 komentar(a)
DF, Demokratski front, Foto: DF
DF, Demokratski front, Foto: DF
Ažurirano: 24.09.2017. 10:53h

Demokratski front saopštio je da bi ostatak opozicije trebalo da razmotri predlog platforme koji im je DF ponudio ili da razgovaraju o nekom drugom predlogu koji bi saopštile druge opozicione partije.

"Poslije poziva DF-a da opozicija jedinstveno djeluje i otpočne sa protestima, režim je panično reagovao i pozvao dio opozicije da mu se pod formom dijaloga priključi, mašući ponudom da su im čak i vrata vlade otvorena. DF smatra da ostatak opozicije treba da sjedne za sto sa nama kako bi razmotrili našu inicijativu i predlog platforme koji smo im ponudili, ili da razgovaramo o nekom drugom predlogu koji bi eventualno saopštile druge opozicione partije. Najvažnije je da sa tog sastanka pošaljemo jedinstveni zajednički odgovor opozicije Dušku Markoviću i režimu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je upravo jedinstveni stav opozicije o uslovima za rešavanje teške državne i političke krize od suštinske važnosti za sve buduće procese, kojima se treba pronaći put do slobodnih izbora i poštovanja narodne volje.

"U ovom trenutku na stolu su dva predloga. Jedan je Demokratskog fronta - da se opozicija ujedini i primora režim na ustupke koji bi doveli do prvih fer izbora. Drugi je predlog DPS-a- da se opozicija razjedini i njeni djelovi privedu u Vladu Duška Markovića kako bi se sačuvala nekontrolisana moć DPS-a, kao što je to bilo sa takozvanom vladom izbornog povjerenja nakon protesta DF iz 2015. godine. Poziv Duška Markovića opoziciji je posledica i javne blamaže montiranog slučaja lažnog državnog udara koji građanima, ali i međunarodnoj javnosti pokazuje da crnogorsko tužilastvo i pravosuđe nije daleko odmaklo od 1948, i vremena služenja ideologiji, partiji i Vođi. Panika zbog javnog urušavanja slučaja državni udar je dovela do nekontrolisanog i nezakonitog hapšenja naših mladih ljudi i članova porodica funkcionera DF. Istovremeno se uz pomoć kontrolisanih medija i novinara pokušavaju falsifikovati i zloupotrebiti izjave i odgovori koje su, pored svih opstrukcija i onemogućavanja od strane sudije, optuženi uspjeli saopštiti na suđenju. Javnu sliku koja se napravila ne mogu promijeniti ni korumpirane sudije i tužioci, potplaćeni novinari i mediji zaduženi za pravljenje misterija, potom od strane domaćih i pojedinih stranih bezbjednosnih službi angažovane NVO, zatim botovi sendvičari, jer je lažna optužnica već bila istopljena i razorena i prije početka samog suđenja. Zato cijenimo da u ovom vremenu kompromitacije i krize režima nijedan opozicioni faktor ne treba ponovo da spasava režim i prihvata plan koji je osmišljen od određenih spoljnih struktura, jer on nije u interesu našeg naroda i Crne Gore", saopštili su iz DF-a.

Demokratski front je dodao da očekuje do prvog oktobra odgovor ostatka opozicije na njihovu incijativu, "kako bi iza uslova za rješenje političke krize stalo svih 39 opozicionih poslanika, što je u osnovi i ideja platforme koju je ponudio DF."

"DF se snažno zalaže za jedinstvo opozicije, zajedničke proteste kao jedinu efikasnu mjeru pritiska, dogovor o zajedničkom nestranačkom kandidatu za Predsjednika, kao i nastup na lokalnim i parlamentarnim izborima. To je naš plan za rešenje krize u interesu građana i ove zemlje, a ne u interesu drugih država, ma kako one bile moćne", zaključeno je u saopštenju Demokratskog fronta.

Bonus video: