Skupština može da radi, ali procijenili da je bolje da ne radi

Iako predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih (SD) kaže da može sazvati sjednicu samo ako je ugroženo funkcionisanje grada, Statut predviđa i druge okolnosti...

35071 pregleda 17 komentar(a)
Neizglasavanje budžeta neće napraviti problem: Suhih, Foto: BORIS PEJOVIC
Neizglasavanje budžeta neće napraviti problem: Suhih, Foto: BORIS PEJOVIC

Dosadašnji odbornici u Skupštini Glavnog grada mogu da izvršavaju svoje obaveze, pa i obavezu da učestvuju u javnim raspravama i da prisustvuju sklapanju brakova, ali su u odlazećoj strukturi, kako su rekli “Vijestima”, procijenili da bi ispravnije bilo da to ne čine.

Takvim odgovorom, koji su uputili redakciji, negirali su i tvrdnju predsjednika Skupštine Đorđa Suhiha (SD) od prije nekoliko dana da sjednice može da sazove jedino ako je ugroženo funkcionisanje grada.

”Skupština Glavnog grada, kao ni skupštine drugih jedinica lokalne samouprave, ne raspuštaju se danom održavanja lokalnih izbora. Zakonom o izboru odbornika i poslanika (član 14 stav 3) propisano je da danom potvrđivanja mandata odbornika, odnosno poslanika novog saziva prestaje mandat odbornika, odnosno poslanika prethodnog saziva. To dalje znači da mandat odbornika novog saziva počinje da teče od dana potvrđivanja mandata, odnosno od dana konstituisanja. S tim u vezi, dosadašnji odbornici mogu da izvršavaju svoje obaveze, pa i obavezu da učestvuju u javnim raspravama i da prisustvuju sklapanju brakova. Međutim, cijeneći trenutnu situaciju, vjerujemo da je najispravnije da obavljaju samo ono što podrazumijeva nesmetano odvijanje redovnih aktivnosti, odnosno obezbjeđivanje uslova za normalan život u glavnom gradu”, kazali su “Vijestima” iz PG biroa.

Službe Glavnog grada, sudeći prema saopštenjima i objavama na zvaničnom vebsajtu (podgorica.me) i društvenim mrežama, nisu prestale da funkcionišu nakon što je na izborima 23. oktobra Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila vlast u Podgorici. Ne funkcioniše, međutim, Skupština Glavnog grada, a njen predsjednik Đorđe Suhih, iako je i sam nedavno “Vijestima” kazao da danom potvrđivanja mandata odbornika novog prestaje mandat odbornika prethodnog saziva, tvrdi da nema uslova da sazove sjednicu - osim ako se dogodi nešto vanredno. On tvrdi da može sazvati samo sjednice ako je ugroženo funkcionisanje grada.

Suhih je prije dva dana rekao i da “za sazivanje bilo kakve obične sjednice nema nikakvih uslova, niti potreba”.

Statut Skupštine Glavnog grada, međutim, kaže drugačije. Prema tom dokumentu, koji je javno dostupan (skupstina.podgorica.me), nema razloga da se sjednica lokalnog parlamenta saziva isključivo u vanrednim okolnostima.

Glava V Statuta Skupštine Glavnog grada odnosi se na sjednice Skupštine i u članu 59, pored ostalog, piše da “sjednicu Skupštine saziva predsjednik Skupštine po potrebi, a dužan je da je sazove najmanje jednom u tri mjeseca”.

”Predsjednik Skupštine saziva sjednicu po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev gradonačelnika, jedne trećine odbornika (i iz redova opozicije) i po inicijativi najmanje 2.000 punoljetnih građana koji imaju prebivalište na teritoriji glavnog grada, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijative”, piše u Statutu.

U tom dokumentu, piše i da “izuzetno, u slučaju nastupanja vanrednih okolnosti kojima se ugrožava život i zdravlje ljudi ili imovina veće vrijednosti, predsjednik Skupštine može sazvati sjednicu Skupštine u roku kraćem od 15 dana, a dnevni red predložiti na samoj sjednici”.

U slučaju sazivanja sjednice koja se odnosi na vanredne okolnosti, na dnevnom redu, kako to predviđa Statut, mogu se naći samo pitanja koja se odnose na nastupanje okolnosti...

”U slučaju nastupanja vanrednih okolnosti, tok rasprave i postupak odlučivanja može se urediti na početku sjednice, kao jednostavan i sažet, zavisno od razloga sazivanja i hitnosti donošenja odgovarajućih odluka”, piše u dokumentu.

Lokalni izbor u Podgorici održani su 23. oktobra. Na tim izborima, DPS izgubio je vlast. Rezultati izbora nisu proglašeni, zbog sporenja u Izbornoj komisiji Glavnog grada...

Službe Glavnog grada u međuvremenu, sudeći prema objavama na zvaničnoj internet stranici podgorica.me, te objavama na društvenim mrežama, funkcionišu normalno, uz izuzetak Skupštine. Tako su iz Glavnog grada 24. novembra objavili saopštenje o Podgoričkom pazaru, kojim nisu rekli ni da li će tog okupljanja na centralnom trgu u glavnom gradu biti ili neće, već su samo kazali da organizacija tog događaja, pored ostalog, “podrazumijeva usvajanje Odluke u Skupštini, raspisivanje javnog poziva za dodjelu kućica, raspisivanje javnog poziva za nabavku tehničke opreme...”

”Podgorički pazar je manifestacija koju je aktuelna gradska uprava pokrenula 2019. godine... Imajući u vidu da slijedi konstituisanje novog saziva Skupštine Glavnog grada i gradske uprave, iskreno se nadamo da će ova manifestacija nastaviti da živi i, na radost naših sugrađana, postati tradicija”, objavili su mjesec nakon održavanja lokalnih izbora iz uprave Ivana Vukovića.

Prije nekoliko dana objavljen je i javni poziv za raspravu o Nacrtu odluke o budžetu Glavnog grada Podgorica za 2023. godinu. Na pitanje o tome, Suhih je “Vijestima” prije nekoliko dana rekao da “neizglasavanje budžeta neće napraviti problem”.

”Hoće u nekom smislu - nemogućnosti raspisivanja tendera za koje morate da kažete da imate predviđena sredstva. Ako nije usvojen budžet, nemate predviđena sredstva... sve što možete da radite je ono što se uklapa u jednu dvanaestinu prethodnog budžeta. Ni to nije mali iznos, to je skoro deset miliona praktično”, rekao je Suhih.

Iz PG biroa kazali su da, u skladu sa članom 32 Porodičnog zakona, dosadašnji odbornici koje je odredila Skupština Glavnog grada, prisustvuju sklapanju brakova, te da je, od 23. oktobra do 8. decembra, sklopljeno 136 brakova.

Nisu, međutim, odgovorili i da li im se isplaćuju naknade, kako to predviđaju lokalni propisi. Odbornici Skupštine imaju pravo na naknadu za vršenje odborničke funkcije i za prisustvo pri sklapanju braka. Za vršenje odborničke funkcije, mjesečna naknada je 150 eura. Za prisustvo zaključenjima braka, odbornicima se za svaki dan prisustvovanja naknada isplaćuje u iznosu u visini jedne dnevnice za službeno putovanje u zemlji.

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) početkom juna, nakon promjene zakona o lokalnoj samoupravi i odlaganja izbora u više opština (uključujući i Podgoricu) jednoj opštini dostavili su mišljenje iz koga proizilazi da odlaganje izbora podrazumijeva produženje mandata odbornicima.

”Odbornici SO... sve do potvrđivanja mandata odbornicima novog saziva, nakon 30. oktobra 2022. imaju legitimitet da odlučuju o poslovima od lokalnog značaja”, navodi se u mišljenju koje je potpisao ministar u tehničkom mandatu Maraš Dukaj.

Sa tim tumačenjem saglasan je i predsjednik Skupštine Glavnog grada, koji je “Vijestima” prije nekoliko dana rekao da njemu i odbornicima mandat traje do konstitutivne sjednice novog saziva.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, “danom potvrđivanja mandata odbornika, odnosno poslanika novog saziva prestaje mandat odbornika, odnosno poslanika prethodnog saziva”.

”Potvrđivanje mandata vrši se u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, tako što predsjedavajući sjednice odgovarajuće skupštine konstatuje i objavljuje da je podnošenjem izvještaja nadležne izborne komisije o rezultatima izbora potvrđen mandat novoizabranim odbornicima, odnosno poslanicima”, piše u zakonu.

Presuda srušila Vukovića, parlament ga ponovo izabrao

Upravni sud je, po tužbi Demokrata, 19. oktobra poništio odluku Skupštine Glavnog grada kojom je Vuković 5. jula, prije isteka mandata, reizabran na funkciju.

Povod za odluku Skupštine, koju su donijeli još neki lokalni parlamenti, bile su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su izbori u 14 gradova odgođeni za kraj oktobra.

Podgorički parlament je, međutim, dan nakon presude ponovo izabrao Vukovića. Obrazlažući hitno sazivanje sjednice na kojoj se to desilo, Suhih je rekao da će proći dosta vremena do izbora novog gradonačelnika.

”Ko zna kad će konačni rezultati biti. Mislite li da glavni grad treba da bude bez gradonačelnika toliko vremena? Za mene je to vanredno stanje”.

Tada je naveo da je bilo potrebno spriječiti veću štetu gradu, koja bi bila pričinjena kad ne bi bilo rukovodioca.

”Spreman sam da prekršim i Poslovnik, i spreman sam i krivično da odgovaram, kao što kažete. I ako pobijedi ta vaša opcija, da čovjek ne treba da uradi ono što misli da je dobro za grad, nego što je dobro za njegovu partiju, ako ta opcija pobijedi a ne ova moja, ja ću rado i u zatvor da odem. Ako to pobijedi, onda je pitanje zatvora i slobode samo pitanje kvadrature kretanja”, rekao je na sjednici obraćajući se opoziciji.

Upravni sud u utorak je odbio tužbu funkcionera Pokreta Evropa sad Vasilija Čarapića, koji je tražio poništenje odluke kojom je Vuković ponovo izabran na funkciju. Sud je pojasnio da bi pravo na pokretanje spora u takvom slučaju pripadalo klubu odbornika u gradskoj Skupštini, a ne građaninu. DPS je na vlasti u Podgorici posljednje 24 godine.

Bonus video: