Zeković: Vlast pod vođstvom DF-a ne želi razgovor sa opozicijom

Navodi da Socijaldemokratska partija i dalje stoji otvorena za dijalog, očekujući da će se među jučerašnjih 41 naći neko ko odbija da bespogovorno slijedi DF u svom destruktivnom naumu.

5126 pregleda 59 komentar(a)
Zeković, Foto: Mediabiro
Zeković, Foto: Mediabiro

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković poručio je da osuda sa svih relevantnih međunarodnih adresa je jasna poruka da bi Vlada formirana gaženjem Ustava bila priznata jedino od svog kreatora u Beogradu.

Poručio je da odluka "prosrbijanskih partija" i onih koji ih slijede da gaženjem Ustava, suprotno stavu Venecijanske komisije (VK) i Evropske komisije (EK) pobjegnu od izbora je prvi dan dobila jasan odgovor.

"Jedinstvena osuda sa svih relevantnih međunarodnih adresa jasna je poruka da bi Vlada formirana gaženjem Ustava bila priznata jedino od svog kreatora u Beogradu", kazao je Zeković, a navodi se u saopštenju Socijaldemokratske partije.

Prema njegovim riječima sada postaje očigledno da destabilizacija Crne Gore i sukobljavanje sa EU nijesu posljedice na koje pristaju, već njihov osnovni cilj.

"Sukobljavanje sa EU kao faza u okretanju ka Rusiji, jasno je i javno deklarisani cilj DF-a i njihovog gazde", istakao je Zeković.

Naveo je da SDP dvije godine insistira na otvaranju dijaloga kako bi izabrali Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta.

"Sve vrijeme vlast pod vođstvom DF-a ne želi razgovor sa opozicijom, već, kako je saopštio potpredsjednik Vlade Joković, želi da većinu u Ustavnom sudu “ima sadašnja parlamentarna većina”. Još jednom podsjećamo da je odlučivanjem putem 2/3 glasova unijeto prilikom poslednjih ustavnih promjena prije 10 godina upravo da bi se svakoj opoziciji omogućilo da bude faktor odlučivanja i onemogućilo vlasti da sama bira sudije i tužioce", kazao je Zeković.

Tvrdi da je porazno je da tadašnja opozicija, sada kada je postala vlast, želi to uskratiti sadašnjoj opoziciji.

Navodi da Socijaldemokratska partija i dalje stoji otvorena za dijalog, očekujući da će se među jučerašnjih 41 naći neko ko odbija da bespogovorno slijedi DF u svom destruktivnom naumu.

"Pozdravljamo poruku iz Evropske unije koja traži “novi poziv za sudije Ustavnog suda koji mora biti valjan i inkluzivan” i izražavamo spremnost da zajedno izaberemo sve nedostajuće sudije Ustavnog suda, VDT, članove Sudskog savjeta. Odbacivanje neustavnog Zakona nije nikakav kompromis, već elementarno racionalan odnos prema pučističkom zakonu bez presedana", zaključuje Zeković.

Bonus video: