Abazović: Jasno da DPS koči evropski put Crne Gore

Premijer se sastao sa šefom diplomatije Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem u vili "Gorica"

16174 pregleda 54 komentar(a)
Foto: Screenshot/Facebook
Foto: Screenshot/Facebook

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je danas da je nakon jučerašnjeg odbijanja opozicije da glasa za sudije Ustavnog suda, jasno ko koči evropski put Crne Gore.

"Venecijanska komisija je bila jasna, Evropska komisija je bila jasna, i gospođa (Ana) Pisonero sinoć, i molio bih sve da ne manipulišu time što se stalno pominju izmjene Zakona o predsjedniku, a ne pominju sudija Ustavnog suda. Ta sjednica je bila prva, nije izglasano, jer DPS i druge partije nijesu htjele da glasaju. Ako je neko stopirao evropski put, to su oni", kazao je Abazović na konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

On je rekao da nema više detalja o otkazivanju sjednice Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), ali da EP ima uvažavanje prema crnogorskom parlamentu.

"Dijalog između parlamentaraca služi ne samo da se dijele dobre vijesti nego i kad postoje izazovi da se o tome razgovara, pa možda iz toga proizađe neka dobra i mudra odluka. Ne mislim da je Vladimir Bilčik odlučio da ovo suspenduje... Vjerujem da to nije vid kazne nego vid političke procjene, očekujem da se odbori sastanu u novom terminu".

Podsjetio je da je tokom 2020. Crna Gora predsjedavala inicijativom A5 i imala uspješne sastanke.

Interes A5 je, kako je dodao dugoročno stabilan region i da SAD i NATO moraju ostati angažovani na svim poljima u ovom regionu.

Osmani je rekao da uprkos progresu u posljednjim decenijama, region se suočava sa novim izazovima, kao što su odjeci ekonomske krize, postpandemijski period i posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Komentarišući dojave o bombama, kazao je da misli da će toga biti u narednom periodu više, "zna se kome to ide u prilog".

"Ista stvar je bila u aprilu kada se formirala nova vlada, ista stvar je bila u avgustu kada je izglasano nepovjerenje vladi. Zna se kome je do gužve u Crnoj Gori, to se sinoć demonstriralo".

Abazović je rekao da razumije roditelje, ali nadležni organi moraju da provjere svaki mejl koji stigne.

"Volio bih da Crna Gora bude dio Otvorenog Balkana"

On je odgovarajući na pitanje o Otvorenom Balkanu rekao da ima veoma afirmativan stav prema tome i da bi volio da Crna Gora bude dio te inicijative.

"Sve što pomaže regionalnu saradnju je dobro, glava nas može boljeti samo ako nema saradnje. Crna Gora je tu kao i što je i u A5...Sve što pomaže da se tenzije u regionu smanje, da se koncentrišemo na evropski progres, na ekonomiju, logično da ide u prilog Crne Gore".

Upitan da li će do kraja godine donijeti odluku o ulasku u Otvoreni Balkan, rekao je da ta inicijativa nema osnivački akt.

"Razumijem zašto se zloupotrebljava, jer treba da mobiliše opoziciju, da oko toga zavrte priču, deset puta oni mijenjaju komunikacionu strategiju da mi treba da prihvatimo. Nije to NATO niti EU, to je izraz dobre volje, skup bilateralnih dogovora oko 'green line' na graničnim prelazima, priznavanju diploma i sl...Treba da izađemo iz čeljusto 90-ih, nama pripada budućnost, ko želi da živi u prošlosti mi ga u tome ne možemo spriječiti", kazao je Abazović.

Bonus video: