Istaživanje: 78 odsto građana podržava pridruživanje EU

Šefica Delegacije Popa kazala da je vrijeme da svi proevropski akteri svoje riječi potkrijepe konkretnim djelima, postignu široki politički konsenzus i ispune obećanje o evropskoj budućnosti dato građanima

6566 pregleda 23 komentar(a)
Foto: EU INfo centar
Foto: EU INfo centar

Ukupna podrška građana Crne Gore pridruživanju Evropskoj uniji (EU) porasla je na gotovo 78 odsto, uz rekordno visok broj onih koji snažno podržavaju ulazak Crne Gore u EU od 50,2 odsto.

To su rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije DeFacto, koje je predstavljeno danas šefici Delegacije EU i ambasadorima država članica EU u Crnoj Gori.

"Da je pristupanje EU pitanje oko kojeg postoji opšti konsenzus, potvrđuje i podatak da bi na hipotetičkom referendumu o članstvu 80 odsto onih koji bi izašli na glasanje, glasalo za ulazak Crne Gore. Prema nalazima istraživanja, građani Crne Gore Evropsku unija i dalje doživljavaju kao najvažnijeg političkog i ekonomskog partnera, i finansijskog donatora Crne Gore, dok je Delegacija EU među tri institucije koje uživaju najveće povjerenje građana", navodi se u istraživanju, a saopštila je iz EU Info centra.

Istraživanje je pokazalo da građani većinski nisu zadovoljni brzinom kojom država pristupa Evropskoj uniji.

Drugi put od mjerenja ovog indikatora, više ljudi veruje da je tempo spor (54,7 odsto), nego brz.

Šefica delegacije EU Oana Kristina Popa komentarišući rezultate kazala je da oni jasno govore da su u teškim vremenima građani Crne Gore još posvećeniji svojoj evropskoj budućnosti.

"Ali poruka građana je i jasan poziv na hitnu akciju – da Crna Gora nema više vremena za gubljenje i da je sada vrijeme da se osigura evropska budućnost zemlje“, navela je Popa.

Poručila je da EU ovu poruku čuje jasno i glasno i izrazila nadu da će poruku građana čuti i crnogorski politički akteri koji imaju moć da preduzmu potrebne aktivnosti i pokrenu neophodne reforme.

„Sada je vrijeme da svi proevropski akteri svoje riječi potkrijepe konkretnim djelima, postignu široki politički konsenzus i ispune obećanje o evropskoj budućnosti dato građanima. Ponašati se proevropski znači raditi zajedno u cilju javnog dobra, iznad političkih i ideoloških opredjeljenja“, rekla je Popa.

Prof. dr Olivera Komar iz agencije DeFacto navela je da podrška pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i dalje ostaje jedini konsenzus u visokopolarizovanom crnogorskom društvu.

“Dodatno, velika većina građana smatra i da bi članstvo Crne Gore u EU koristilo regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Time, građanke i građani šalju jasnu poruku političkim elitama o tome šta bi trebalo da bude pravac crnogorske politike, i u kakvom društvu žele da žive”, naglasila je Komar.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je za potrebe Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, na reprezentativnom uzorku od 1.005 ispitanika, u periodu od 28. oktobra do 14. novembra 2022. godine.

Bonus video: