Pobjednici će pisati i inspekciji

Članovi izborne komisije traže način da se proglase konačni rezultati izbora u Podgorici

13669 pregleda 12 komentar(a)
Nikola Terzić, Foto: Luka Zekovic
Nikola Terzić, Foto: Luka Zekovic

Članovi Izborne komisije Glavnog grada (IKGG) danas će se ponovo obratiti njenom predsjedniku Veselinu Vukčeviću, Državnoj izbornoj komisiji (DIK) i inspekciji tražeći da se nastavi sjednica komisije i proglase konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici.

Konačni rezultati izbora u glavnom gradu od 23. oktobra još nisu ozvaničeni, jer Vukčević tvrdi da IK to ne može učiniti, pošto se Ustavni sud nije izjasnio o nekoliko izbornih žalbi koje je podnijelo više građana, kao i Svetosavka lista koja nije prešla cenzus.

To neće biti učinjeno ni u dogledno vrijeme, s obzirom na to da Skupština sinoć nije izabrala nedostajuće sudije.

Član Izborne komisije Glavnog grada Nikola Terzić kazao je da to stvari vraća na početak:

”Definitivno nema odluke Ustavnog suda, a čak je i neizvjesno kad će je biti. Vraćamo se na onu argumentaciju koju smo iznijeli na prethodnoj sjednici, da radnje treba da se nastave na način kako je i DIK donio odluke - da predsjednik IK mora da proširi dnevni red po zahtjevu članova, da mora da omogući donošenje odluke većine članova, te da mora da potpiše i ovjeri odluku koju donese većina članova”, rekao je Terzić.

Vukčević juče nije odgovarao na poziv i poruku “Vijesti”, kako bi objasnio da li će to i učiniti.

DIK je ranije, nakon žalbe nove većine, obavezao Vukčevića da sazove sjednicu koju su tražili. Vukčević je to i učinio. Međutim, kada je član IK Radosav Jokić (DF) predložio da se utvrde konačni rezultati izbora, predsjednik je okončao sjednicu ne dozvolivši proširenje dnevnog reda.

Članovi iz redova buduće vlasti, usvojili su drugog decembra konačne rezultate izbora u Podgorici, nakon što je predsjednik tog tijela Veselin Vukčević zaključio sjednicu, navodeći kao razlog to što oni neće da se izjasne o prigovorima koji su na njenom dnevnom redu.

S obzirom na to da je DIK proglasio da nije po Poslovniku o radu Izborne komisije Glavnog grada to što su članovi IK na sjednici usvojili konačne rezultate izbora, Terzić ocjenjuje da Vukčević treba da nastavi prekinutu sjednicu, dozvoli dopunu dnevnog reda i dozvoli da se članovi izjasne.

Bonus video: