Abazović: Nema restrikcija u vezi sa diplomatskim aktivnostima Vlade

"Ponovili smo stav da jako cijenimo mišljenje Venecijanske komisije po svim pitanjima, ali smo naglasili da je u mišljenju VK prva i osnovna stavka deblokada Ustavnog suda", naglasio je predsjednik Vlade

19873 pregleda 27 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora ostaje posvećena onome što su spoljnopolitički ciljevi naše države i nema nikakve restrikcije u vezano sa bilo kakvim diplomatskim aktivnostima koje Vlada radi, kazao je premijer Dritan Abazović, koji boravi u posjeti Strazburu.

Predsjednik Vlade i ministarka koja rukovodi Ministarstvom za evropske poslove Ana Novaković Đurović borave danas u posjeti Savjetu Evrope i Evropskom sudu za ljudska prava.

Abazović je kazao da su sa sekretarkom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović Burić razmijenili mišljenja o dešavanjima u Crnoj Gori i saradnji sa tom institucijom.

Jedna od tema je bilo i mišljenje Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Savjeta Evrope, koja je ranije preporučila da se ne usvajaju izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore. Skupština je izmjene tog dokumenta usvojila u ponedjeljak.

"Bilo je riječi i o Venecijanskoj komisiji, kao dijela ukupnog sistema koji pomaže u poboljšanju prava u Crnoj Gori i stvaranju pravne države. Mislim da je važno da se čuju sva mišljenja i sve pozicije. Crna Gora nema negativan odnos prema bilo kojoj međunarodnoj instituciji i vrlo cijeni njihov ukupan doprinos u transformaciji našeg društva. Ponovili smo stav da jako cijenimo mišljenje VK po svim pitanjima, ali smo naglasili da je u tom mišljenju VK prva i osnovna stavka deblokada Ustavnog suda. Ukoliko deblokiramo Ustavni sud, oni ne bi ni slali mišljenje, jer bi naš Ustavni sud mogao da odlučuje da li je neki pravni akt usklađen sa našim zakonodavstvom", naveo je Abazović u video izjavi, objavljenoj na sajtu Vlade.

Kazao je kako je važno da su pojasnili pozicije, te da očekuje sastanke u Strazburu ili Briselu o sličnoj temi.

Naveo je da su tokom posjete razgovarali i sa predsjednicom Evropskog suda za ljudska prava.

"Građani Crne Gore, čini mi se, imaju percepciju da mnogo više vjeruju Sudu u Strazburu nego domaćim sudovima. Takvu percepciju moramo da mijenjamo, građani zaslužuju da pravdu ostvaruju u matičnoj državi. Kao što smo krenuli sa reformama u tužilačkoj organizaciji i već isporučujemo konkretne rezultate, vjerujem da smo na dobrom putu da u godinama pred nama zajednički, kao društvo, uradimo sve da dođe do reforme i 'provjetravanja' sudskog sistema u Crnoj Gori.

Istakao je da je to cilj, a da ekspertizu Evropskog suda za ljudska prava i svih relevantnih međunarodnih institucija "koristimo da bismo jačali kapacitete".

"Ostajemo posvećeni onome što su naši spoljnopolitički ciljevi i nema nikakve restrikcije u vezi sa bilo kakvim diplomatskim aktivnostima koje Vlada radi. Sve je to proces u kome i mi rastemo kao društvo i stvaramo mogućnosti da budemo relevantan čimbenik međunarodnih odnosa, i vjerujem da radimo prave stvari za našu državu", zaključio je Abazović.

Bonus video: