Haradinaj bježi od krize na Kosovu

Premijer Kosova pričom o razgraničenju sa Crnom Gorom skreće pažnju sa dovođenja Srpske liste u vladu, kaže Una Hajdari
56 pregleda 15 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2017. 06:30h

Odluka premijera Kosova Ramuša Haradinaja o raspuštanju komisije za demarkaciju granice sa Crnom Gorom za cilj ima skretanje pažnje kosovske javnosti sa dešavanja koja su prethodila formiranju njegove vlade i predmet unutrašnjih političkih dešavanja u toj zemlji, ocijenili su novinarka Reportera bez granica Una Hajdari i poslanik SDP-a Raško Konjević.

Haradinaj je odmah po preuzimanju funkcije premijera, odnosno formiranja vladajuće koalicije sa Demokratskom partijom (PDK) Hašima Tačija, koji je bio šef diplomatije Kosova u momentu kada je sporazum o razgraničenju usaglašen i potpisan u Beču, raspustio komisiju za razgraničenje, a za šefa nove komisije imenovao Špejtima Bulićija. On je poručio da će aktuelna verzija demarkacije “pasti”, kao i da će sve biti u rukama Crne Gore koja treba da odluči da li će ponovo pregovarati o granici sa Kosovom.

“Ova odluka je prva koju je donio Haradinaj od kako se našao na čelu nove vlade, i to sa glavnim ciljem da skrene pažnju kosovske javnosti sa dešavanja koja su prethodila formiranju ove vlade od izbora u junu. Sa druge strane, nije se dalo ni očekivati da će Haradinaj da promijeni stav po pitanju demarkacije sa Crnom Gorom iako je "promijenio stranu" kada je iz opozicije prešao u koaliciju sa PDK, i to zbog mnoštva faktora”, kaže Hajdari za “Vijesti”.

Haradinaju se, kaže ona, ovim potezom dodjeljuju i ogromni "patriotski poeni".“Nešto što on sigurno smatra jako bitnim nakon što je "linčovan" u kosovskoj javnosti zbog toga što je "popustio" u odnosu na zahtjeve Srpske liste u nastojanju da formira ovu vladu”, kazala je Hajdari.

Ona je kazala da bi, u slučaju da je Haradinaj promijenio stav o granici, to revoltiralo glasače iz zapadnog dijela Kosova, koji je Haradinajev rodni kraj i pruža najveću podršku njegovoj Alijansi za budućnost Kosova (AAK). Haradinaj, kaže Hajdari, računa da bi “novi sporazum”, ako ga uopšte bude, mogao imati podršku najveće opozicione stranke, Samoopredjeljenje.

“Pošto mu u vladajućoj koaliciji fali većina za izglašavanje mogućeg novog sporazuma u Skupštini, jer se Srpska lista već izjasnila protiv njegovog predloga. Dakle, kada bi novi sporazum prošao u Skupštini - što se nije desilo sa postojećim sporazumom - onda bi to Haradinaja učinilo izuzetno popularnim u širim masama Kosova, koje su frustrirane zbog dugogodišnjeg odlaganja vizne liberalizacije za Kosovo - a rješavanje pitanja demarkacije je ključni zahtjev iz Brisela za viznu liberalizaciju”, kazala je Hajdari.

Konjević, koji je kao ministar unutrašnjih poslova stavio svoj potpis na sporazum o razgraničenju, kazao je da su komisije, crnogorska i kosovska, profesionalno i na bazi validne dokumentacije završile demarkaciju granica i podsjeća da je sporazum potpisan i rafitikovan u crnogorskom parlamentu.

“On u potpunosti čuva državne interese Crne Gore. Kvalitet sporazuma potvrdili su i međunarodni eksperti. Sporazum se ne može mijenjati osim ako bi sadašnja Vlada Crne Gore prihvatila nove pregovore, što bi bilo pogrešno”, kazao je Konjević. Pitanje granica, kaže on, je nažalost na Kosovu bilo važan dio predizborne kampanje.

“I odluka novog premijera Kosova je vjerovatno rezultat toga. Crna Gora je zaštitila svoje interese i sada kao i u slučaju Bosne i Hercegovine gdje je takođe sporazum bio predmet unutrašnjih političkih razlika po pitanju Sutorine. Treba mudro sačekati da nova vlada Kosova ipak shvati da ovako ozbiljna pitanja ne mogu biti dio unutrašnjih političkih trzavica”, zaključio je Konjević.

Haradinaj u Podgorici poslije Tirane, želi “revidiranje”

Kosovski mediji najavljuju da bi Haradinaj uskoro trebalo da posjeti Podgoricu kako bi sa crnogorskim zvaničnicima razgovarao o demarkaciji granica. Oni navode da je i za prvu zvaničnu posjetu nakon imenovanja za premijera izabrao Tiranu, nakon čega će uslijediti posjeta Podgorici. Hajdari kaže da se u Prištini spekulisalo i da će Haradinaj za prvu posjetu izabrati Crnu Goru i da bi tokom posjete iskoristio priliku da se određeni aspekti sporazuma “revidiraju”.

“Ako se Crna Gora odluči za oštriji stav po ovom pitanju u slučaju da Kosovo bude tražilo ponovne pregovore o demarkaciji i revidiranju sadašnjeg sporazuma, onda je vrlo moguće da će pitanje demarkacije granice izazvati mnogo više problema, ovog puta sa crnogorske strane, nego što je bio slučaj sa prvim sporazumom”, kazala je Hajdari.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović nedavno je kazao da je za Vladu razgraničenje sa Kosovom završena stvar i da se na to neće vraćati.

Bonus video: