TS: Milanović istinito informisao o predmetima prijetnji i napada na načelnika UIKS-a

"Tužilački savjet apeluje na sve društvene i političke subjekte i druge činioce da u svojim javnim obraćanjima se uzdrže od izjava i komentara kojima pokušavaju da kroz određene vrste pritisaka utiču na državne tužioce"

16290 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović na sjednici Tužilačkog savjeta upoznao je članove tog tijela sa činjenicama i svim okolnostima u predmetima, koji su otvorebi nakon prijetnji i bacanja eksplozivnih naprava u dvorištu porodične kuće upućene načelniku UIKS-a Predragu Spasojeviću.

Kako se navodi u saopštenju TS-a, članovi su zaključili da je rukovodilac Milanović u dosadašnjim javnim istupima istinito informisao javnost o svom i radu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u ovim predmetima.

"Tužilački savjet apeluje na sve društvene i političke subjekte i druge činioce da u svojim javnim obraćanjima se uzdrže od izjava i komentara kojima pokušavaju da kroz određene vrste pritisaka utiču na državne tužioce da donose ili ne donose određene odluke ili preduzimaju određene radnje u izviđaju, kao i neprimjerenih kvalifikacija i uvreda na račun nosilaca tužilačke funkcije", piše u saopštenju TS-a.

Tužilački savjet ohrabruje državne tužioce da i dalje efikasno nastave da postupaju u okviru svojih zakonskih ovlašćenja kada je u pitanju gonjenje počinilaca krivičnih djela.

TS je konstatovao prestanak funkcije specijalnoj tužiteljki Tatjani Žižić, koja je podnijela ostavku na tu funkciju.

Prestanak je konstatovan i sekretarki Sekretarijata Tužilačkog savjeta Tatjani Topalović, na osnovu podnijete ostavke.

Utvrđen je prestanak funkcije i tužiteljki ODT-a u Kotoru Ljiljani Milić, jer je ostvarila uslove za starosnu penziju.

Na sjednici, kojom je predsjedavala v.d. vrhovna državna tužiteljka Maja Jovanović, utvrđene su ocjene pisanog testa kandidata koji su se prijavili na javni oglas za izbor 13 državnih tužilaca u osnovnim državnim tužilaštvima shodno oglasu TSO broj 6/2022 od 6. avgusta 2022.godine.

"Donijeta je odluka o usvajanju Komunikacione strategije Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta za 2023-2025 i Akcionog plana za sprovođenje", navodi TS.

Članovi TS-a su obavili i intervju sa kandidatima prijavljenim na javni oglas za izbor jednog državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, dva državna tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru i jednog u ODT-u Podgorica.

"Savjet je donio odluku o izmjeni odluke o broju državnih tužilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici", piše u saopštenju.

Član Tužilačkog savjeta Filip Jovović imenovan je za predstavnika Tužilačkog savjeta u Radnom timu za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu.

Razmotrene su dvije pritužbe na rad državnih tužilaštava i rukovodilaca državnih tužilaštva u pogledu zakonitosti rada.

Bonus video: