Bilčik: Nema napretka sa snagama bliskim Moskvi

Usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku direktan izazov dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore - naglašava Vladimir Bilčik. Provjeriti verzije da je Bilčik, navodno razočaran odlukom crnogorskog parlamenta što je u suverenoj zemlji usvojen zakon, spriječio održavanje POSP-a - poručuje Miodrag Lekić

70614 pregleda 171 komentar(a)
Crna Gora u riziku od dugotrajne krize i  ustavnog haosa: Bilčik, Foto: Luka Zekovic
Crna Gora u riziku od dugotrajne krize i ustavnog haosa: Bilčik, Foto: Luka Zekovic

Ako predsjednici Skupštine Danijeli Đurović nije objašnjeno zašto je otkazan sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), onda ona treba da traži pojašnjenje te odluke od Evropskog parlamenta (EP).

To je “Vijestima” kazao poslanik i čelnik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodrag Lekić.

On navodi da otkazivanje sastanka zahtijeva precizna objašnjenja i eventualno preuzimanje odgovornosti, dodajući da šefica parlamenta treba da učini javnim dopis nekoga iz EP-a, za koji pretpostavlja da je stigao u zakonodavni dom.

”Ako u takavom dopisu nije objašnjeno zašto je sastanak otkazan, smatram da predsjednica treba javno da zahtijeva objašnjenja od EP-a”, istakao je Lekić.

Šef delegacije EP-a za Crnu Goru Vladimir Bilčik, saopštio je u utorak da je sastanak POSP-a otkazan zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku.

On je juče “Vijestima” kazao da “Vlada koja bi mogla nastati na temelju odluka koje su zaobišle evropska načela i hitno mišljenje Venecijanske komisije (VK), a koju bi mogle voditi političke snage blisko povezane s Moskvom, ne može Crnoj Gori donijeti napredak u pristupanju EU”.

Time je potvrdio nezvanična saznanja “Vijesti”, da je iste argumente prenio poslanicima EP-a kad ih je obavijestio o otkazivanju sastanka.

U obavještenju u koje su “Vijesti” imale uvid, saopštio je, između ostalog, da se plaši da bi se situacija u Crnoj Gori mogla pogoršati, “jer političke snage bliske Moskvi uzimaju prevagu”.

Biličik je u izjavi “Vijestima” rekao da je usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku od vladajuće većine od četrdeset jednog poslanika, direktan izazov dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući poštovanje ustavnosti i principa vladavine prava.

”Glasanje od ponedjeljka prijeti procesu pristupanja Crne Gore EU i rizikuje da gurne Crnu Goru u dugotrajnu političku krizu i ustavni haos. Lideri iz cijelog političkog spektra treba da rade na dugogodišnjoj predanosti Crne Gore članstvu u EU, ubrzanju reformi EU integracija i ispunjavanju očekivanja ogromne većine građana Crne Gore koji podržavaju budućnost svoje zemlje u EU. U posljednjih pet godina nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno”, naglasio je.

Na pripremnom sastanku za POSP, održanom prošlog četvrtka u Briselu, nije bilo riječi o otkazivanju sastanka.

Lekić kaže da treba posebno treba provjeriti “verzije u javnosti” da je Bilčik, navodno razočaran odlukom crnogorskog parlamenta “što je u suverenoj zemlji usvojen zakon”, spiječio održavanje sastanka. Ako se ispostavi da je to tačno, onda bi, prema njegovim riječima, dodatno rasle već prisutne sumnje da slovački političar zloupotrebljava status u EP-u.

”Da bi iz nekog razloga dijelovao u korist određenih političkih grupacija u Crnoj Gori, a ne prema međunarodnim pravilima i normama o djelovanju EP-a. U tom slučaju takva situacija imala bi ne samo tragikomične dimenzije, već bi zahtijevala određene istrage i sankcije. I dalje nastojim da vjerujem da se ne radi o skandalu takve vrste, već da će se zvaničnim objašnjenjem iz EP-a objasniti nastali zaplet”, podvukao je.

Prisutne sumnje da Bilčik djeluje u korist  određenih političkih grupacija
Prisutne sumnje da Bilčik djeluje u korist određenih političkih grupacijafoto: Luka Zeković

Crnogorsku delegaciju na POSP-u trebalo je da predvodi predsjednica parlamenta. Kako je Skupština bila najavila, planirani su bili razgovori o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore, napretku u oblasti vladavine prava, “uz poseban osvrt na borbu protiv korupcije, funkcionisanje pravosuđa i slobodu medija, unapređenje rodne ravnopravnosti i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja, kao i suprotstavljanje hibridnim prijetnjama i dezinformacijama u svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine”.

POSP je formiran u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor čine poslanici crnogorske Skupštine i EP-a, a sastaje se dva puta godišnje, u Briselu ili Strazburu i Podgorici.

Izmjene Zakona o predsjedniku, čije usvajanje VK nije preporučila, usvojene su da bi se realizovao septembarski dogovor tridesetoavgustovske skupštinske većine da Lekić bude mandatar.

Odluka Skupštine da izmijeni zakon naišla je na oštre kritike opozicije, diplomata i dijela nevladinog sektora.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, rekao je juče da Crna Gora ostaje posvećena spoljnopolitičkim ciljevima države i da nema nikakvih restrikcija u vezi sa bilo kakvim diplomatskim aktivnostima koje Vlada sprovodi.

”Ponovili smo stav da jako cijenimo mišljenje VK po svim pitanjima, ali smo naglasili da je u mišljenju VK prva i osnovna stavka deblokada Ustavnog suda”, podvukao je nakon posjete Savjetu Evrope (SE).

Abazović i ministarka koja rukovodi Ministarstvom evropskih poslova Ana Novaković Đurović bili su juče u Strazburu, a posjetili su i Evropski sud za ljudska prava.

Novaković Đurović “Vijestima” je kazala da su sastanci u Strazburu zakazani u novembru, na inicijativu Crne Gore, i da su dio agende međunarodnih aktivnosti premijera.

Abazović i Novaković Đurović sa generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović Burić
Abazović i Novaković Đurović sa generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović Burić foto: Vlada Crne Gore

”Na sastanku u SE bilo je razgovora o više tema, uključujući aktuelnu temu o Zakonu o predsjedniku, o Ustavnom sudu i sl.”, navela je.

Potpredsjednik Vlade i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković poručio je juče iz Brisela, gdje boravi u zvaničnoj posjeti, da u Crnoj Gori treba spustiti tenzije.

Upitan da li strahuje da bi EU mogla da ospori legitimitet odluka koje su donesene na osnovu izmijenjenog Zakona o predsjedniku, on odgovara da postoji zabrinutost, ali da se iz krize mora izaći na neki način.

”Izglasavanje (izmjena) Zakona o predsjedniku je nešto što doprinosi rješavanju ove situacije. Vratićemo se na ono što je bila obaveza predsjednika, g. Lekić bi dobio mandat i bila bi izabrana nova vlada koja bi pripremila nove izbore - da li 2024. kad ističe mandat ovom sazivu Skupštine, ili neke prijevremene izbore, to je sasvim nebitno”, poručio je Joković.

Đurović dostavila ispravljeni propratni akt zakona

Šefica parlamenta Đurović dostavila je juče Đukanoviću ispravljeni propratni akt izmjena Zakona o predsjedniku. To je “Vijestima” potvrđeno iz Skupštine.

Đukanović je prekjuče vratio parlamentu izmjene zbog greške u nazivu propisa.

Đurović je nakon toga saopštila da će mu dostaviti ispravljenu verziju, navodeći da greška nije bila u usvojenom zakonu, već u propratnom aktu, i da je ona korigovana.

Ako Đukanović odluči da ispoštuje Ustav i potpiše izmjene propisa koji spori, to bi značilo ubrzavanje postupka za izbor Lekićevog kabineta. Ako to ne učini, parlament je usvojio odluku o hitnosti, koja dozvoljava Đurović da izmjene zakona dostavi Službenom listu na objavu.

Đukanović i Abazović danas s Eskobarom

Zamjenik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Gabrijel Eskobar, sastaće se danas sa Đukanovićem u okviru posjete Crnoj Gori.

Sa američkim zvaničnikom susrešće se i premijer Abazović.

Kako je najavljeno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik će danas takođe primiti i specijalnog izaslanika predsjednika britanske vlade za Zapadni Balkan Stjuarta Piča i specijalnog izaslanika njemačke vlade za zemlje regiona Manuela Saracina. Dvojica zvaničnika takođe borave u zajedničkoj posjeti Crnoj Gori.

Bonus video: