Deletić: Đukanović da donese ukaz o ponovo izglasanom zakonu

"Parlamentarna većina je bila u obavezi da raspetlja Gordijev čvor u kome se država trenutno nalazi", kazala je generalna sekretarka Prave

3562 pregleda 18 komentar(a)
Deletić, Foto: Prava Crna Gora
Deletić, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora pozvala je predsjednika države Mila Đukanovića da postupi u skladu sa Ustavom i donese ukaz o proglašenju ponovo izglasanog Zakona o predsjedniku.

"S obzirom na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori za šta je najodgovornija politika koju kontinuirano sprovodi Demokratska partija socijalista od momenta gubitka vlasti, ishod teško da je mogao biti drugačiji. Pravna praznina zbog samovolje jednog čovjeka, Mila Đukanovića, nastala je onog trenutka kada je odbio da postupi u skladu sa Ustavom član 95 stav 1 tačka 5 koji propisuje da je nadležnost Predsjednika države između ostalog i to da predlaže Skupštini mandatara za sastav Vlade nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini.

"Kako ustavotvorci nisu predvidjeli situaciju koja je nastala došli smo do vakuma stvorenog bolesnim ambicijama jednog čovjeka i njegove fotelje. Sa druge strane, Zakon o Predsjedniku sadrži samo prava Predsjednika, odnosno obaveze države prema njemu, što je još jedan dokaz o neozbiljnosti politike koju je vodila Demokratska Partija Socijalista, i bjelodan primjer o njihovoj brizi za državu", saopštila je generalna sekretarka Prave Aleksandra Deletić.

Kazala je da odbijanje da se sprovede ustavna nadležnost, koja "nije regulisana do detalja Zakonom", uvijek "dovodi do pitanja da li je nešto ili nije u skladu sa Ustavom kao što je slučaj sa izglasanim Zakonom o Predsjedniku Crne Gore".

Zato je, dodaje, parlamentarna većina "bila u obavezi da raspetlja Gordijev čvor u kome se država trenutno nalazi".

"Svjesni činjenice da bi Ustavni sud potvrdio da se radi o ustavnoj izmjeni Zakona, poslanici DPS-a pribjegavaju opstrukcijama u vidu neglasanja za sudije Ustavnog suda, njihove pristalice vandalizmu i teškim krivičnim djelima a svi zajedno u paketu izvršili su napad na Crnu Goru.

"Pozivamo Đukanovića da postupi u skladu sa Ustavom i donese ukaz o proglašenju ponovo izglasanog Zakona, a zatim prihvati da se odblokira Ustavni sud kako bi otklonio, kako svoje lične tako i sumnje zainteresovane domaće i međunarodne javnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: