Vukčevića čekaju do petka

Dio članova Izborne komisije Glavnog grada sprema poziv upravnoj inspekciji ako se ne poštuje nalog DIK-a

9907 pregleda 20 komentar(a)
Odović, Foto: Luka Zekovic
Odović, Foto: Luka Zekovic

Ukoliko predsjednik Izborne komisije Glavnog grada (IKGG) Veselin Vukčević do petka ne sazove sjednicu, na šta ga obavezuje i najnovije uputstvo Državne izborne komisije (DIK), članovi IKGG će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja.

To je juče dogovoreno na sastanku članova IKGG, koji je održan nakon što je DIK juče ponovo izdala uputstvo u kome navodi da je Vukčević dužan da sazove sjednicu IKGG, kako bi ona postupila po ranijim rješenjima DIK-a.

Član IKGG Janko Odović je kazao “Vijestima” da to znači da je Vukčeviću naloženo da, kako tvrdi, mora održati sjednicu. Zatim, dodaje, da nakon prije utvrđivanja dnevnog reda, mora da dozvoli članu komisije da dopuni dnevni red, i u krajnjem - da Komisija, kao kolektivni organ, glasa o predloženom ili dopunjenom dnevnom redu. On je istakao da je “tu i nalog predsjedniku komisije da se dozvoli ovjeravanje i potpisivanje svih akata koji su usvojeni većinom glasova svih članova IKGG”.

Konačni rezultati izbora u glavnom gradu od 23. oktobra još nisu ozvaničeni, jer Vukčević tvrdi da IK to ne može učiniti, pošto se Ustavni sud nije izjasnio o nekoliko izbornih žalbi koje je podnijelo više građana, kao i Svetosavka lista koja nije prešla cenzus.

DIK je ranije, nakon žalbe nove većine, obavezao Vukčevića da sazove sjednicu koju su tražili. Vukčević je to i učinio. Međutim, kada je član IK Radosav Jokić (DF) predložio da se utvrde konačni rezultati izbora, predsjednik je okončao sjednicu.

Odović je rekao da su članovi komisije na sastanku dogovorili i da se, ako ne bude sjednice u petak, obrate Upravnoj inspekciji, da izvrši nadzor nad radom cijele komisije.

"Sačekaćemo do petka da vidimo da li će se sazvati sjednica. Ako se to ne uradi, i ako ne dobijemo pozive za sjednicu sa predloženim dnevnim redom, mi ćemo podnijeti krivične prijave i inicijativu inspekciji da izvrši inspekcijski nadzor nad radom cijele komisije", rekao je Odović.

Podsjetio je da su članovi komisije Vukčeviću tri puta pisali da zakaže sjednicu, a da je juče dobio i uputstvo DIK-a koje je obavezujuće.

On je istakao da su se nadali da će biti izabran makar jedan sudija Ustavnog suda, ali da Demokratska partija socijalista (DPS) to nije učinila u momentu kada je mogla, jer nije bilo političke volje.

"A glavni argument predsjednika komisije je da se ne mogu proglasiti konačni rezultati izbora, dok pred Ustavnim sudom postoje prigovori na izborne radnje. Onda imamo situaciju da ista njegova partija - DPS, neće da izabere nijednog sudiju US i onda smo u začaranom krugu", rekao je Odović.

Milatović: Uskoro će sve biti jasnije

"Naši pravni timovi razmatraju neke druge izlaze iz ove situacije, razmatra se prinudna uprava, razmatraju se izmjene i dopune određenih zakonskih rješenja, djelovanje prema OIK-u i DIK-u, sasvim sigurno imamo sastanak u petak naveče, lideri četiri pobjedničke koalicije sa svojim timovima, mislim da će više detalja biti poznato javnosti nakon tog sastanka", rekao je lider Pokreta Evropa sad Jakov Milatović za TV Vijesti.

Bonus video: