Đukanović sa Pičom i Sarazinom: Imamo parlamentarnu većinu koja ignoriše i ne želi partnerstvo sa Evropom

"Sarazin je rekao da se u situaciji ovakve krize pokazalo da je za Crnu Goru odlučujuće to što je članica NATO-a i to je čvrsti stub njene stabilnosti"

19093 pregleda 36 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da se Crna Gora nalazi u vrlo delikatnoj fazi političkog života, a posljednji dani su pokazali da imamo parlamentarnu većinu koja ignoriše i ne želi partnerstvo sa Evropom.

Kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore to je poručio tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom predsjednika Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i specijalnim izaslanikom savezne Vlade Njemačke za zemlje ZB Manuelom Sarazinom koji borave u zajedničkoj posjeti Crnoj Gori.

"U Crnoj Gori je došlo do ozbiljnog ruiniranja sistema u cjelini, funkcionalnosti institucija, a evropski put je zaustavljen", dodao je Đukanović i istakao da je jedini izlaz u organizovanju prijevremenih izbora kako bi se došlo do nacionalno odgovorne vlade koja će zemlju vratiti na evropski kolosijek.

U saopštenju se navodi i da je zahvalio vladama UK i Njemačke na kontinuiranom interesovanju za evropsku budućnost regiona i Crne Gore i lično dvojici izaslanika na revnosnom obavljanju misije, od čega, kako je rekao, mi kao zemlje imamo značajne koristi. Dodaju da je detaljno upoznao sagovornike sa aktuelnim prilikama u kontekstu evropske budućnosti regiona i unutrašnje situacije u Crnoj Gori.

"Uz ocjenu da je danas, nažalost, stanje u regionu lošije u odnosu na prethodne godine, kazao je da svjedočimo vrijednosnoj devastaciji društava na ZB i gubitka povjerenja javnosti u izvjesnost dogledne evropske budućnosti. Istovremeno, visoko je ocijenio geopolitičko buđenje EU kao posljedicu ukrajinske krize, cijeneći da sada već možemo govoriti o kontinuiranoj politici podrške nastavku proširenja i članstva zemalja regiona, za šta su neophodne i reforme unutar samih država", piše u saopštenju.

Navode da je Pič je u ime britanske Vlade i zemlje članice NATO zahvalio predsjedniku Đukanoviću za dugo liderstvo na evroatlantskom putu Crne Gore u šta je lično imao priliku da se uvjeri kroz svoje prethodne i sadašnju funkciju.

"Dijeleći stavove o lošijoj situaciji u regionu i geopolitičkim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu koje se razigravaju na Zapadnom Balkanu, zahvalio je Crnoj Gori za podršku naporima u Ukrajini i ukazao na značaj zadržavanja jedinstva između saveznika i prijatelja za šta je UK izuzetno zainteresovana. Primjećujući šta se dešava sa euroentuzijazmom u regionu, izrazio je ličnu zahvalnost predsjedniku za liderstvo i u tom kontekstu. Pič je prenio predsjedniku zabrinutost britanske Vlade činjenicom da je u parlamentu ignorisano mišljenje Venecijanske komisije, kao i problemima sa Ustavnim sudom. Britanska Vlada je zainteresovana da pomogne partnerima i prijateljima, bez miješanja u unutrašnja pitanja. Crnoj Gori treba snažno rukovodstvo i jasan mandat da bi kao nezavisna zemlja išla kroz ova teška vremena", kažu u saopštenju.

Kako navode Sarazin je rekao da se u situaciji ovakve krize pokazalo da je za Crnu Goru odlučujuće to što je članica NATO-a i to je čvrsti stub njene stabilnosti. On je apelovao na neophodnost uspostavljanja funkcionalnosti institucija i detaljno iskazao interesovanje za predsjednikovo viđenje izlaska iz političke i institucionalne krize.

"Predsjednik je zahvalio izaslanicima na iskazanim stavovima i podršci ističući da bi rješenje unutrašnje, ali i regionalne situacije bilo bliže uz jasniju poruku međunarodne zajednice svima koji kalkulišu u odnosu na evropski i evroatlantski kurs", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: