Traže od Gospića da sazove sjednicu OIK Pljevlja na kojoj bi se utvrdili konačni rezultati lokalnih izbora

"Naglašavamo da je opštinksa izborna komisija Pljevlja kolektivni organ koji odlučuje većinom glasova svih svojih članova te da je u skladu sa rješenjem Državne izborne komisije od 3.12. 2022 godine, pedsjednik Opštinske izborne komisije dužan da potpiše i dozvoli ovjeravanje svih akata Opštinske izborne komisije koji su usvojeni većinom glasova"

5621 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Šest od deset članova Opštinske izborne komisije u Pljevljima podnijelo je Zahjtev predsjedniku Čedu Gospiću da sazove sjednicu OIK-a na kojoj bi se utvrdili konačni rezultati lokalnih izbora održanih 23. oktobra ove godine.

Zahtjev Gospiću (DPS) za zakazivanje sjednice za 21. decembra u 12 časova potpisali su Slavko Drašković, Slobo Drobnjak, Vera Bošković, Tanja Gazdić, Goran Bajić i Nikola Bajić.

"Imajući u vidu da se u skladu sa članom 99 stav 2. Zakona o izboru odbornika i poslanika, konačni rezultati izbora objavljuju u Službenom listu CG - opštinski propisi, najkasnije 15 dana od dana održavanja izbora, a kako Opštinska izborna komisija nije održala sjednicu na kojoj bi odlučivala o utvrđivanju konačnih rezultata na lokalnim izborima koji su održani 23. oktobra 2022. godine zahtjevamo da 21. decembra sa početkom u 12 časova sazovete sjednicu opštinske izborne komisije Pljevlja u proširenom sastavu na kojoj bi se odlučivalo o otvrđivanju konačnih rezultata na loaklnim izborima", navodi se u zahtjevu.

Potpisnici naponinju da nije bilo primjedbvi u zapisnicima na 74 biračka mjesta.

"Zapisnik o radu Opštinske izborne komisije za utvrđivanje privremenih - konačnih rezultata izbora odbornika, na biračkim mjestima u opštini Pljevlja br 272 od 25.10. 2022 godine i izvještaj o rezultatima glasanja za odbornike na području opštine Pljevlja br. 273 od 25.10.2022. jednoglasno potpisani od svih članova oopštinske izborne komisije Pljevlja u proširenom sastavu bez ijedne primjedbe. Pored navedenog naglašavamo da je opštinksa izborna komisija Pljevlja kolektivni organ koji odlučuje većinom glasova svih svojih članova te da je u skladu sa rješenjem Državne izborne komisije od 3.12. 2022 godine, pedsjednik Opštinske izborne komisije dužan da potpiše i dozvoli ovjeravanje svih akata Opštinske izborne komisije koji su usvojeni većinom glasova", navodi se u zahtjevu dostavljenom predsjedniku Opštinske izborne komisije u Pljevljima Čedu Gospiću.

Demokratska partija socijalista (DPS) sa svojim koalicionim partnerima BS, SD, i SDP-om podnijela je pola sata prije isticanja zakonskog roka, prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji u Pljevljima zbog kako navode povrede biračkog prava tokom izbora održanih 23. oktobra na dva manja biračka mjesta u selima Potpeće i Premćani.

Prigovor je prvo odbila Opštinsa izborna komisija a potom i Državna izborna komisija, nakon čega je Koalicija kju je predvodio DPS podnijela žalbu Ustavnom sudu, koji nema kvorum za odlučivanje.

U prigovori navode da na tim mjestima nijesu obezbjeđeni uslovi za glasanje lica sa invaliditetom što je prilikom instruktaža isticano.

"Na nekim biračkim mjestima došlo je do premještanja glasača na način da članovi iz istog domaćinstva glasaju na različitim biračkim mjestima, u neposrednoj blizini biračišta, u neposrednoj blizini birališta vršen je pritisak na birače i na članove biračkih odbora, zabilježena je upotreba mobilnih telefona na biračkim mjestima kao i pojave kršenja procedure glasanja putem pisma. Na osnovu prethodno navedenog predlažemo Opštinskoj izbornoj komisiji Opštine Pljevlja da donese rješenje o ponavljanju izbora na biračkim mjestima broj 31 kuća Ljubiše Jovića i biračkom mjestu 56 kuća Boška Vojinovića“, navodi se u progovoru koju je podnije Koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista.

Pobjednici izbora u Pljevljima optužili su DPS i njihove koalicione partnere koji su ubijedljivo poraženi u Pljevljima da opstruira proces smjene lokalne vlasti, uzdajući se u blokadu Ustavnog suda.

Na izborima 23. oktobra koalicija Demokratskog fronta “Za bolja Pljevlja” osvojila je najviše mandata 12, Koalicija DPS, BS, SD i SDP devet, Koalicija Demokrate Pokret za Pljevlja i Ujedinjena Crna Gora sedam, Evropa sad četiri i SNP-URA dva mandata.

Bonus video: