Odbor podržao predlog da se Njegošev dan slavi dva neradna dana

Članovi Odbora podržali su izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta kojim je predviđena obaveza crnogorskog državljanina koji vrši promjenu prebavališta, adrese ili prijavu prebavilišta da dostavi pisanu izjavu da se nastanio u mjesti i adresi koju je naveo u prijavi

2271 pregleda 3 komentar(a)
O zakonskim izmjenama poslanici će se izjasniti na skupštinskom zasijedanju koje je u toku, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
O zakonskim izmjenama poslanici će se izjasniti na skupštinskom zasijedanju koje je u toku, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je danas izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima kojim je predviđeno da se Dan Njegoševog rođenja. 13. novembar, ubuduće slavi dva neradna dana.

Važećim zakonom je precizirano da se Njegošev dan, praznik crnogorske kulture, praznuje jedan dan i to na dan praznika.

Zakonske izmjene inicirali su Demokrate i o njima će se poslanici izjasniti na skupštinskom zasijedanju koje je u toku.

Članovi Odbora podržali su izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta kojim je predviđena obaveza crnogorskog državljanina koji vrši promjenu prebavališta, adrese ili prijavu prebavilišta da dostavi pisanu izjavu da se nastanio u mjesti i adresi koju je naveo u prijavi.

"Crnogorski državljanin može prijaviti prebivalište, odnosno njegovu promjenu, na osnovu priloženog dokaza o pravu svojine ili susvojine na stanu, kući, ili drugom objektu za stanovanje", kaže se u predloženom zakonu.

Kako se navodi, ako je u prijavi navedena adresa stana koji je u vlasništvu drugog lica, uz prijavu se podnosi ovjereni ugovor o zakupu sa stanodavcem.

"Ministarstvo je ovlašćeno da u roku od 15 dana, ako postoji sumnja u tačnost prijavljenih podataka, od policije zatraži terensku kontrolu tačnosti adrese iz prijave promjene prebivališta, adrese stanovanja, prijave prebivališta državljanina koji nije imao prijavljeno prebivališste u Crnoj Gori", kaže se zakonskim izmjenama.

Ministarstvo je obavezno da, ukoliko se terenskom provjerom utvrdi da lice koje je podnijelo prijavu ne živi na prijavljenoj adresi donese rješenje kojim se odbija prijava promjene prebivalista, adrese stanovanja, prijave prebivalista.

"Predloženo zakonsko rješenje u funkciji je blagovremenog sprječavanja fiktivne prijave prebivališta", kaže se u obrazloženju.

Bonus video: