Abazović: Đukanović trenutno nema mogućnost da raspusti parlament

"On bi tu mogućnost imao da je dao mandat g. (Miodragu) Lekiću u septembru i da je isteklo 90 dana (za formiranje vlade). S obzirom na to da nije dao mandat, ne znam na šta će da se pozove", naveo je

26706 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Premijer u tehničkom mandatu i lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović kazao je danas da misli da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović trenutno po Ustavu nema mogućnost da raspusti Skupštinu.

On je na pres-konferenciji u Vladi rekao da je pročitao medijske spekulacije o rasupuštanju parlamenta, ali da ne zna kakvi će biti Đukanovićevi potezi.

"Lično mislim da je Ustav vrlo jasan, i da on (Đukanović) po Ustavu tu mogućnost nema. On bi tu mogućnost imao da je dao mandat g. (Miodragu) Lekiću u septembru i da je isteklo 90 dana (za formiranje vlade). S obzirom na to da on nije dao mandat, ne znam na šta će da se pozove", istakao je Abazović.

Pojedini pravnici ocjenjuju da je juče istekao rok od 90 dana za formiranje vlade, i da zbog toga šef države ima ustavno pravo da ukazom raspusti parlament i raspiše prijevremene izbore. Smatraju da je vrijeme za konstituisanje izvršne vlasti teklo iako mandatar nije predložen do 19. septembra, do kad je postojao rok za to.

Prema Ustavu, Skupština se raspušta ukazom predsjednika, koji raspisuje izbore prvog narednog dana po raspuštanju.

Abazović je rekao da ukaz u pravnoj teoriji i pravnoj filozofiji ima i "svečani karakter", da predsjednik njime proglašava zakone, ali da to ne znači da ih on piše i donosi.

"Nego ih donosi Skupština, a onda ih on potpiše i onda samim potpisom stavlja to u upotrebu. Da je mogao ukazom (raspustiti parlament), vjerovatno bi taj ukaz primijenio u septembru kad je odlučio da ne da mandat. To bi bio logičan momenat. Odlučio se da ne da mandat, pa da onda donese ukaz i kaže - ’Vidimo se za dva ili tri mjeseca na nekim vanrednim parlamentarnim izborima’. Ovako, moguće da će ići u neko kršenje zakona. Lično mislim da to nije dobro, ali da sačekamo. Nije ni korektno da komentarišemo nešto što se nije desilo. Samo kažem hipotetički - po mom skromnom sudu, Ustav je tu vrlo jasan i ta mogućnost u ovoj situaciji ne postoji", konstatovao je premijer.

Bonus video: