Šefovi diplomatija Austrije i Slovenije u ime Borelja dolaze u posjetu Crnoj Gori

Predviđeni sastanci sa Milom Đukanovićem, Danijelom Đurović i Dritanom Abazovićem

13171 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg i ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon posjetiće Crnu Goru u srijedu, 21. decembra, po mandatu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

Ministri će se sastati s predsjednikom Milom Đukanovićem, predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović i premijerom Dritanom Abazovićem, nakon čega će u 14.15 u Evropskoj kući održati zajedničku konferenciju za medije, saopšteno je iz EU info centra.

"Crna Gora je jedan od najbližih partnera Evropske unije, dobro je napredovala u pristupnim pregovorima i ima najduže iskustvo potpune usklađenosti sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. Ova posjeta se organizuje u trenutku kada su nedavna politička dešavanja izazvala ozbiljnu institucionalnu krizu, podrivajući demokratske institucije i usporavajući napredak države na putu pristupanja EU", navodi se u saopštenju.

Dodaju da će posjeta biti prilika da se naglasi da u cilju napredovanja ka pristupanju EU - što je želja velike većine građana Crne Gore - svi politički akteri treba da podrže funkcionalnost institucija, a posebno Ustavnog suda.

Bonus video: