OIK Šavnik nije donio odluku o desetom krugu izbora, čekaju instrukcije od DIK-a

Razlog ponavljanja izbora su incidenti i veći broj nepravilnosti koji su prethodnih nedjelja obilježili izbore u toj poddurmitorskoj varoši

18738 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Postoji mogućnost da u nedjelju 25. decembra u Šavniku ne bude održano glasanje, deseto po redu, na preostala dva mjesta, zgrada Opštine i selo Kruševice.

Kako je "Vijestima" nezvanično rečeno, Opštinska izborna komisija nije donijela odluku o raspisivanju desetog kruga glasanja, jer nije imala dovoljnu većinu, pa su dopis uputili Državnoj izbornoj komisiji od koje čekaju instrukcije.

Na pomenuta dva mjesta, gdje pravo glasa ima 541 birač, do sada je devet puta ponavljano glasanje.

Razlog ponavljanja izbora su incidenti i veći broj nepravilnosti koji su prethodnih nedjelja obilježili izbore u toj poddurmitorskoj varoši. Članovi biračkih odbora iz koalicije 'Za budućnost Šavnika" nijesu dozvoljavali glasačima koji su, kako su tvrdili, iz drugih opština i sa šavničkim krajem nemaju nikakve veze, da glasaju.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, kazao je da će predložiti Državnoj izbornoj komisiji da poništi kompletne izbore u Šavniku, nove zakaže na proljeće, a u međuvremenu da se "pročešlja" birački spisak.

Izbori u Šavniku su započeti 23. oktobra, kada su održani i u 14 opština. U svim opštinama su završeni, samo se u Šavniku ponavljaju iz nedjelje u nedjelju.

Na 21. biračkom mjestu glasao je 1.231 birač od 1.968 ukupno upisanih, što je 62,55 odsto.

Koalicija DPS-SD, koja trenutno vrši vlast u Šavniku, do sada je osvojila 549 glasova, koalicija “Za budućnost Šavnika”, koju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), 571, dok je za koaliciju Demokrata, Evrope sad i Ujedinjene Crne Gore do sada glasalo 99 birača.

Prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući DPS-SD.

Bonus video: