Lekić: Đukanović predvodi akciju blokade institucija

"Mislim da se preračunao u svemu tome i da će njegova stranka imati negativne posljedice takve politike", kazao je lider Demosa

23125 pregleda 35 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Eventualna nova vlada nema namjeru da napusti okvir međunarodnih obaveza i sve one se podrazumijevaju, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

On je, u razgovoru za RTNK, prokomentarisao i navode u medijima o mogućnosti potrebe angažovanja međunarodnih posrednika koji bi pomogli u razrješavanju političke i institucionalne krize u Crnoj Gori.

"Oko dubine krize u kojoj se nalazimo ima dosta pojedinaca, predstavnika zemalja koji ovdje dolaze i daju izjave koje mogu da se uzmu kao korisne. Neke su u ne baš preciznim formulacijama, pa i djeluju kao prijeteće. Mislim da to apsolutno nije prihvatljivo. Crna Gora je suverena država i treba da odlučuje vlast koja je izabrana od naroda. Ova zemlja treba da sarađuje sa jedne strane, a sa druge ne treba da prihvati status neke kolonije i da čekamo da neko dođe da nam kaže šta treba da radimo", rekao je Lekić.

Lekić napominje da Crna Gora jeste u političkoj i institucionalnoj krizi, a glavnog kočničara za njeno razrješenje, kako prenosi portal RTNK-a, vidi u predsjedniku države Milu Đukanoviću.

"Umjesto da se sistemom kohabitacije pokaže opšti interes, da se u krajnjem zastupa interes i svoje stranke iako bi on trebalo da bude predsjednik svih građana, on je sada vodeći u akciji da se blokiraju institucije. Sa očiglednom strategijom - što gore po zemlju to bolje za njega, stranku. Ali mislim da se preračunao u svemu tome i da će njegova stranka imati negativne posljedice takve politike", kazao je Lekić.

Pravac u kom bi se trebalo i moralo ići je deblokada institucija i pokušaj da se izaberu sudije Ustavnog suda i da se parlamentarnoj većini omogući "ono što postoji u svim demokratskim društvima, da ima inicijativu da predloži formiranje vlade", poručio je Lekić.

Bonus video: