Bez dogovora nema ni pregovora

Evropska unija prvi put zaprijetila zaustavljanjem integracionog procesa sa Crnom Gorom, ukoliko se hitno ne odblokira Ustavni sud

37058 pregleda 51 komentar(a)
Tanja Fajon i Aleksander Šalenberg boravili u Crnoj Gori po mandatu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja, Foto: Luka Zeković
Tanja Fajon i Aleksander Šalenberg boravili u Crnoj Gori po mandatu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja, Foto: Luka Zeković

Iako su izaslanici Evropske unije (EU) juče zaprijetili Crnoj Gori mogućnošću prekida pristupnih pregovora ako Ustavni sud (US) ubrzo ne izađe iz blokade, ni vlast ni opozicija ne priznaju odgovornost za dovođenje države u takvu poziciju, već nastavljaju da se međusobno optužuju za to.

Dok iz dijela tridesetoavgustovske skupštinske većine upiru prstom u opoziciju zbog toga što sudije US nisu izabrane prije deset dana, iz nje odgovaraju da je krivica za to na vlasti koja je, tvrde, simulirala dijalog o sudijama “dogovorenim rješenjima”.

Komentar na poruke predstavnika EU, Vijesti nisu mogle da dobiju od Demokratske partije socijalista (DPS), Demokratskog fronta (DF) i Demokrata, političkih subjekata koji imaju najviše poslanika u parlamentu.

Upozorenje da bi EU mogla u januaru ili februaru razmatrati zaustavljanje pregovora ako se ne osposobi US, juče su u Podgorici prenijeli slovenačka ministarka vanjskih poslova Tanja Fajon i njen austrijski kolega Aleksander Šalenberg, koji su su se, po mandatu visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, sastali s najvišim državnim zvaničnicima.

Fajon je s presa sa Šalenbergom poručila da bi Crna Gora najkasnije do kraja januara trebalo da kompletira sastav US, odnosno izabere nedostajućih četvoro sudija, ističući da je to rješenje za izlazak iz institucionalne i političke krize.

Fajon
Fajonfoto: Luka Zekovic

Za petak je zakazana sjednica skupštinskog Ustavnog odbora, kako bi se ponovo otvorila procedura izbora sudija. US je bez kvoruma za rad duže od tri mjeseca.

Zvaničnici Austrije i Slovenije rekli su da potpuno podržavaju aktuelnu Vladu, te upozorili i da će EU, ako bude pokušaja formiranja nove po spornom izmijenjenom Zakonu o predsjedniku, ozbiljno razmotriti saradnju s njom, dodajući da bi Crna Gora tako rizikovala da izgubi povjerenje Unije.

Crna Gora pregovara s EU duže od deset godina, i za to vrijeme otvorila je sva poglavlja (ukupno 33), a privremeno zatvorila tek tri.

Poslanik i potpredsjednik Građanskog pokreta (GP) URA Miloš Konatar, kazao je Vijestima da je saglasan s ocjenama Fajon i Šalenberga da se što prije moraju izabrati sudije. To je, prema njegovim riječima, prvi korak i ključ rješavanja problema i zastoja u kojima se država nalazi.

”Raduje što su ministri naših prijateljskih zemalja u svojstvu izaslanika EU još jednom ponovili podršku evropskoj budućnosti Crne Gore... Poruka da je bilo i jeste neophodno kompletirati US, odnosno izabrati svih četvoro sudija, potvrda je i ispravnosti stava poslanika GP URA i CIVIS-a kad smo apelovali na kolege iz opozicije da izaberemo sve sudije... Nažalost, poslanici opozicije izabrali su da ne glasaju ni za jednog sudiju, i sad smo tu gdje jesmo. Jasno ko je odgovoran zašto nismo odblokirali US”, naveo je.

Konatar
Konatarfoto: Boris Pejović

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović, ocijenio je da su Fajon i Šalenberg potvrdili da je parlamentarna većina, “igrajući po taktovima DF-a”, dovela Crnu Goru na rub potpunog prekida EU puta.

On je listu rekao da se zemlja nalazi “u potpuno šizofrenom stanju”, u kom, objašnjava, ubjedljiva većina građana želi evropski put, pojedini činioci većine se proevropski deklarišu, dok se “antievropska DF politika” sprovodi.

”Umjesto što bježe od izbora i bestidno simuliraju navodnu želju za dijalogom oko US tako što nameću, a ne dogovaraju rješenja, i tako što više od dvije godine izbjegavaju to i druga pravosudna imenovanja, pojedini imaju posljednju šansu da se iskrcaju s tog antievropskog Titanika... Izbor je lak za svakoga ko slobodnom voljom može da odlučuje. Dakle, vanredni izbori uz prethodni dogovor oko sudija US do kraja januara, ovog puta uz inkluzivan i stvaran dijalog”, poručuje Vujović.

Vujović
Vujovićfoto: SDP

Za potpredsjednicu Socijaldemokrata (SD) Milicu Lekić, poruke izaslanika EU su “nikad jasnije i kritičnije”. Kaže da je Crna Gora došla do zida u integracijama, i da će se aktuelna vlast ili vratiti nekoliko koraka unazad i ponovo razmisliti o postupcima, ili će državi prijetiti zaustavljanje pregovora.

Ona je “Vijestima” saopštila da vjeruje da nakon jučerašnjih poruka niko više ne može imati dilemu zašto se traži odustajanje od implementacije Zakona o predsjedniku i raspisivanje vanrednih izbora.

”Što se tiče US, insistiramo na izboru četvoro sudija kako bi dobili istinski funkcionalnu instituciju, ali ne tako što većina poziva na izbor, a istovremeno opstruira pregovore s opozicijom i čini sve da se ne izaberu, kako bi što duže koristila poluge vlasti koje joj više ne pripadaju. Ne. Potreban je istinski inkluzivan dijalog i politika umjesto političkog šibicarenja”, podvlači Lekić.

Lekić
Lekićfoto: SD

Savjetnik premijera za vanjsku politiku Đorđe Radulović, kazao je listu da vjeruje da će politički poslenici i donosioci odluka u potpunosti razumjeti ozbiljnost poruka s međunarodnih adresa.

”Stoga se nadam da će pokazati političku zrelost, ali i društvenu odgovornost i do kraja januara izabrati funkcionalan US”, dodao je.

Radulović
Radulovićfoto: Savo Prelević

Fajon je kazala da svako rješenje političke krize treba tražiti “u saglasnosti svih političkih aktera”. Napominje da je izbor sudija urgentan, dodajući da očekuje i “neki dogovor pred izbore”.

”To je sljedeći korak koji je važan, ali treba pronaći konsenzus između svih stranaka. Bićemo tu da pomognemo... Izvještavaćemo visokom predstavniku i svim državama članicama o našoj posjeti. Iskreno, ozbiljna je situacija, alarm za buđenje je tu”, poručila je, dodajući da se može reći da su ona i Šalenberg u Crnoj Gori “kao medijatori EU u ime Borelja”.

Šalenberg je ocijenio da Crna Gora rizikuje da propusti sljedeći korak na putu ka Uniji i da završi “sa strane”.

Ocijenio je da je izmijenjeni Zakon o predsjedniku “veoma upitan”, i da preporučuje da se ne postupa po njemu.

Šalenberg
Šalenbergfoto: Luka Zeković

Izaslanici EU juče su razgovrali s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, šeficom parlamenta Danijelom Đurović i premijerom Dritanom Abazovićem.

Đukanović je nakon susreta saopštio da je posjeta Fajon i Šalenberga “posljednji alarm za buđenje Crne Gore ukoliko želi da sačuva svoju evropsku budućnost”.

Đurović je navela da je poručila zvaničnicima Austrije i Slovenije da je ključ rješavanja svih gorućih problema u Crnoj Gori izbor sudija US.

S druge strane, premijer Abazović uputio je Fajon i Šalenbergu zahvalnost na podršci njegovoj Vladi.

”Ostajemo čvrsto posvećeni integraciji u EU. Pozivamo na hitno izglasavanje sudija US u cilju prevazilaženja institucionalne krize”, napisao je na Tviteru.

Đurović traži da se ubrza izbor sudija

Đurović je zatražila od predsjednice Ustavnog odbora Simonide Kordić da ubrza proceduru izbora sudija.

Pošto je sjednica Odbora zakazana za petak, Đurović je tražila da se pripremi predlog teksta javnog poziva kako bi bio odmah utvrđen, a zatim objavljen.

Ona je sugerisala da se razmotri mogućnost da se za novi poziv koriste najkraći rokovi propisani Zakonom o US, što je 15 dana, jer je, kako je navela, informacija o postupku izbora sudija je široko rasprostranjena u javnosti.

Đurović je istakla da je hitno kompletiranje US važno jer je 19. januara 2023. godine posljednji rok za raspisivanje predsjedničkih izbora, i da u jednom broju opština nije došlo do konstituisanja novih vlasti nakon lokalnih izbora.

U saopštenju njenog kabineta navodi se da je ona time dala maksimalan doprinos u pravcu ubrzanja ponovnog pokretanja procesa izbora kandidata za sudije i pokazala odlučnost da i dalje radi na rješavanju ovog pitanja, “koje je glavni kamen spoticanja na evropskom putu naše države”.

Đurović je juče na tu temu razgovarala i s ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom. Tom prilikom je, kako je saopšteno, iskazala spremnost da ponovo pokrene politički dijalog s predstavnicima parlamentarnih partija “o svim značajnim pitanjima koja opterećuju državu”.

”Sagovornici su se saglasili da je kompletiranje US osnovni preduslov za prevazilaženje postojeće političke krize, kao i za rješavanje svih drugih otvorenih pitanja”, piše u saopštenju.

Bonus video: