Predloženi amandmani za rješenje krize u Podgorici

Ukoliko predloženi amandmani budu usvojeni time bi mogla biti riješena kriza nastala zbog neproglašenja konačnih rezultata izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada 23. oktobra

19337 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak i poslanici Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović i Građanskog pokreta URA Miloš Konatar predali su amandmane na Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ukoliko predloženi amandmani budu usvojeni time bi mogla biti riješena kriza nastala zbog neproglašenja konačnih rezultata izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada 23. oktobra.

Amandmanima se predviđa da ukoliko nadležna izborna komisija u jedinici lokalne samouprave u kojoj su izbori za odbornike održani 23. oktobra ove godine do dana stupanja na snagu ovog zakona ne utvrdi i ne objavi konačne rezultate izbora, da skupštini tekućeg saziva mandat prestaje po sili zakona danom stupanja na snagu zakona.

Takođe predviđeno je da Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata lokalnom parlamentu i na predlog ministarstva imenuje Odbor povjerenika.

Amandmanom se predviđa da taj Odbor povjerenika obavlja funkciju Skupštine, do objavljivanja konačnih rezultata lokalnih izbora i konstituisanja nove Skupštine.

Tim amandmanom predsjednik Odbora povjerenika saziva prvu sjednicu novoizabrane Skupštine u roku od 15 dana od dana objavljivanja konacnih rezultata izbora.

"U cilju stvaranja uslova za nesmetano odvijanje izbornih procesa, ostvarivanja prava građana na lokalnu samoupravu, poštovanja Ustavom zajemčenog prava građana da biraju i budu birani, u slučaju kada nadležna izboma komisija ne utvrdi ili ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od dana održavanja izbora ovim amandmanom stvaraju se pretpostavke za debokladu procesa i potvrđivanje mandata novoizabranim odbornicima", navodi se u obrazloženju amandmana.

Na izborima u Podgorici održanim 23. oktobra, lista “Svi za naš grad”, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko DF-a 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.

PES, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

Bonus video: