GA: Političari ozbiljno da shvate poruke Evropske unije

"Odgovornost je na svima da Crna Gora brzo izađe iz krize i ispuni uslove za članstvo, te pozivamo većinu u parlamentu da inicira dijalog o procesu izbora sudija Ustavnog suda, a predsjednika da ispoštuje stav većine i da mandat za sastav Vlade", kazao je programski direktor GA

4646 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/ Građanska alijansa
Ilustracija, Foto: Screenshot/ Građanska alijansa

Izjave evropskih zvaničnika o rokovima za izbor četvoro sudija Ustavnog suda jasno ukazuju koliko se Crna Gora udaljila od evropske agende i koliko ozbiljno donosioci odluka treba da shvate poruke Evropske unije (EU), smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Programski direktor GA Milan Radović, kazao je da u prilog tome govore i jasna upozorenja i nikad eksplicitnije poruke EU.

"Koje moraju političkim akterima da budu posljednji alarm da su upravo oni kočničari nastavka EU integracija i da moraju konačno djelovati u interesu građana Crne Gore, umjesto u uskopartijskim", ocijenio je Radović.

On je istakao da je deblokada institucija nacionalni prioritet i da je tako moraju posmatrati i donosioci odluka, jer, kako je naveo, Crna Gora ima mnogo kandidata sa stručnim znanjem i moralnim kvalifikacijama za sudije Ustavnog suda.

"Odgovornost je na svima da Crna Gora brzo izađe iz krize i ispuni uslove za članstvo, te pozivamo većinu u parlamentu da inicira dijalog o procesu izbora sudija Ustavnog suda, a predsjednika da ispoštuje stav većine i da mandat za sastav Vlade", naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, prvi korak u tom pravcu mora biti izbor sudija Ustavnog suda, kako bi sva sporna zakonska rješenja mogla proći neophodnu provjeru.

Radović je podsjetio da su iz EU poručili da bi Crna Gora najkasnije do kraja januara trebalo da kompletira sastav Ustavnog suda, odnosno da izabere nedostajućih četvoro sudija.

On je ocijenio da ni izbor eventualno jednog sudije ne znači deblokadu suda.

"U ovim okolnostima, imajući u vidu kruta pravila za izbor sudija Ustavnog suda, te partijsko nadmetanje za “politički sud”, treba izabrati sudije od autoriteta koji će biti nezavisni u svom radu, a Crna Gora ima mnogo kanidata koji imaju stručne i moralne kvalifikacije za tu poziciju, kazao je Radović.

On je podsjetio da Crna Gora već pregovara dvostruko duže nego države koje su posljednje pristupile EU (Hrvatska, Bugarska, Rumunija), a da još nije uspjela da se približi ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, i tako "otkoči" pregovore u drugim oblastima.

Radović je rekao da je Crna Gora već izgubila dragocjeno vrijeme tokom "maratonskih pregovora".

"Pa od optimističnih najava Vlade da će uraditi sve kako bi se dobila završna mjerila za poglavlja 23 i 24 do kraja godine, zbog nemoći političkih elita da se izdignu iznad ličnih i partijskih interesa, dobijamo upozorenje od najviših evropskih zvaničnika da bi EU već u januaru ili februaru mogla razmatrati zaustavljanje pregovora", naveo je Radović.

On je kazao i da Evropska komisija ove, ali i prethodnih godina, ocjenjuje da je u poglavljima 23 i 24 ostvaren ograničen napredak, i je jasno da je neophodno pojačati napore prije svega u ispunjavanju tih uslova.

"Iako su održane plenarne sjednice za radne grupe za pripremu i vođenje pregovora za poglavlja 23 i 24, kao i jedan broj tematskih sjednica za radnu grupu 24, intenzivnijim radom ovih grupa doprinijelo bi se ubrzanom sprovođenju evropske agende", zaključio je Radović.

Bonus video: