Koprivica: Predloženi amandmani su nastavak katastrofalnih odluka Skupštine

"Partije žele uvesti obrazac političkog ponašanja koji se najjednostavnije može sažeti krilaticom - Ustav je najteže zgaziti prvi put, svaki sljedeći je lakše i jednostavnije", kazao je izvršni direktor CDT -a

4435 pregleda 14 komentar(a)
Koprivica, Foto: CDT
Koprivica, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je pozvao poslanike da prestanu sa kako kažu, "nezakonitim, neustavnim i antievropskim ponašanjem" koje mjesecima traje u Crnoj Gori i povuku amandmane na predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi (LSU).

To je saopštio izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

"Predložene izmjene predstavljaju kontinuitet katastrofalnih pravnih odluka koje Skupština donosi, a koje su započete neustavnim odlaganjem izbora. Političke elite kreiraju, zapravo, paralelni neustavni izborni sistem", kazao je Koprivica.

Povezani članci

21. Decembar 2022.

Predloženi amandmani za rješenje krize u Podgorici

"Tada smo skrenuli pažnju da se stvara opasan presedan da svaka prosta većina može odlagati izbore i uređivati izborna pravila mimo propisane dvotrećinske većine", navodi se u saopštenju CDT -a.

Koprivica ističe da je već tada, "bilo jasno da partije žele uvesti obrazac političkog ponašanja koji se najjednostavnije može sažeti krilaticom - Ustav je najteže zgaziti prvi put, svaki sledeći je lakše i jednostavnije".

Kako kaže, "amandmani na predlog izmjena Zakona o LSU predviđaju "izlaz" iz izborne krize uređivanjem izbornog postupka na način suprotan Ustavu Crne Gore i Zakonu o izboru odbornika i poslanika. Njime se uvodi ograničenje prava na žalbeni postupak, prestanak mandata Skupštini po sili zakona i miješanje Vlade u izborni postupak, kroz imenovanje Odbora povjerenika dok izborni postupak još uvijek traje".

Naglašava da predložena rješenja daju ovlašćenja izbornim listama utvrđenim po rezultatima izbora koji nisu konačni, "iako izborni postupak još uvijek nije završen i time daju ovlašćenja upravljanja opštinom političkim akterima čiji ulazak u lokalni parlament može biti potvrđen samo konačnim rezultatima izbora".

Iz CDT -a naglašavaju da lokalni izbori u okviru postojećih ograničenja izbornog postupka, odražavaju volju građana i smatraju da se ta volja hitno mora ispoštovati.

"Ovo je naročito važno ako imamo u vidu višemjesečne nelegalne mandate aktuelnim predsjednicima opština i Glavnog grada koji imaju ambiciju da vječno vladaju. Opstrukcije ili bilo koji drugi politički mehanizmi ovdje nijesu prihvatljivi niti dozvoljeni", dodaje Koprivica.

Navodi da se vlast koja proizilazi iz te volje mora uspostavljati na legalan način, a "jedini legalan način da se to uradi jeste izbor sudija Ustavnog suda, legalan završetak procesa žalbi, onako kako to propisuje Zakon o izboru odbornika i poslanika".

Koprivica naglašava da svi koji ponovo opstruiraju izbor sudija, opstruiraju i podrivaju demokratiju sopstvene zemlje što vodi do međunarodne izolacije.

"Očigledno im ne pomažu vrlo jasna i precizna upozorenja koja sada već svakodnevno dobijamo od Evropske unije", kazao je Koprivica.

"Nadamo se da političkim elitama stvarni cilj nije obustavljanje naših pregovora i da će naći snage da konačno prevaziđu svoj partijski interes i počnu se baviti budućnošću ove države", zaključuje se u saopštenju CDT -a.

Bonus video: