Donijeće odluku o kontrolnom saslušanju u vezi sa slučajem Lora

"'Lora' je simbol ne samo ljudskog stradanja i pomračenosti uma, već i zapanjujućeg ćutanja institucija i nečinjenja nadležnih organa", kazao je Koprivica

8888 pregleda 8 komentar(a)
Koprivica (arhiva), Foto: Luka Zeković
Koprivica (arhiva), Foto: Luka Zeković

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica zakazao je za 28. decembar sjednicu tog tijela na čijem je dnevnom redu donošenje odluke o kontrolnom saslušanju o primjeni sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, sa posebnim akcentom na slučaj Lora, kao i o formiranju radne grupe u vezi sa tim.

Koprivica je u saopštenju naveo da je sazvao 70. sjednicu Odbora sa jednom tačkom dnevnog reda i to: Donošenje odluke o kontrolnom saslušanju na temu: "Primjena sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, sa posebnim akcentom na istragu slučaja "Lora 3", kao i formiranje radne grupe u vezi sa tim.

"'Lora' je simbol ne samo ljudskog stradanja i pomračenosti uma, već i zapanjujućeg ćutanja institucija i nečinjenja nadležnih organa. 'Lora' je zločin bez kazne. Stradali su nevini ljudi koji su prošli kroz raspeće. Surovo, beskrupulozno, varvarsko postupanje prema zarobljenicima, je ne samo nečovještvo već brutalno gaženje međunarodnih konvencija", rekao je Koprivica.

On je dodao da se u vezi sa zločinom prema pripadnicima nikšićke, šavničke i barske grupe u Lori, nije se došlo do institucionalne istine punih 30 godina, nije utvrđena bilo čija odgovornost kroz krivično gonjenje, niti je ostvarena bilo kakva reparacija za žrtve.

"Postavlja se opravdano pitanje šta je urađeno u primjeni sporazuma između našeg i hrvatskog tužilaštva, i ono mora napokon doći pod lupu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu. Javnost ima pravo da zna sve. Mora se postaviti pitanje odgovornosti, ali i doći do svih relevatnih činjenica. Mora se saznati puna istina i o postupanju državnih organa. Zataškavanje, ali i ćutanje, rehabilituju zločince", kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu pokazao je kapacitet ne samo u pogledu kontrolne i nadzorne funkcije, već i u pogledu rasvjetljavanja spornih slučajeva sa kriminalnom pozadinim.

"U ovom slučaju potrebna je i saradnja sa relevantnim NVO. Pozvane će biti kako na parlamentarno saslušanje, tako i u radnu grupu koja će se baviti ovom temom. Smatram i da Odbor i Skupština u cjelini moraju zauzeti civilizacijski odnos prema ovom zločinu. Bez istine nema pravde niti pomirenja! Suočavanje sa prošlošću i ratnim zločinima preduslov je izgradnje mira i međunacionalnog razumijevanja", poručio je.

Neselektivno krivično gonjenje počinilaca je, kako je dodao, imperativ pravde i vladavine prava.

"Svaki ratni zločin, bez obzira prema kojem narodu je počinjen, mora dobiti sudski epilog, a nijednom narodu se ne smije pripisati kolektivna krivica ili odgovornost", zaključio je Koprivica.

Bonus video: