Abazović: Upravni nadzor da pokaže da li će biti prinudne uprave u Podgorici

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da su već pokrenuli priču o upravnom nadzoru i najavio je da će on biti urađen sjutra ili narednih dana

42951 pregleda 18 komentar(a)
Abazović, Foto: Youtube/Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Youtube/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.12.2022. 14:25h

Vlada mora da krene prema takozvanom upravnom nadzoru kada je u pitanju Glavni grad, rekao je danas premijer Dritan Abazović.

„Da li je to uvod u uvođenje prinudne uprave pokazaće taj nadzor i zakonske mogućnosti“, kazao je Abazović na sjednici Vlade koja je razmatrala usmenu informaciju o postizbornoj situaciji u Glavnom gradu.

On je kazao da se ne može zbog jednog čovjeka stopirati izvršenje volje građana koja je propisana Ustavom.

„Da li postoje instituacionlni nedostaci vezano za zakonska rješenja, postoje, mnoge stvari treba da se preciziraju, možda će se precizirati, ali mi kao Vlada moramo da krenemo prema tzv. upravnom nadzoru vezanom za Glavni grad. To je nešto što je nesporno. Ne možemo da imamo situaciju da se u Baru održe izbori, konstutuisše skupština i konstituiše vlast i to nekom može da se dopadne ili ne dopadne. Da se slična stvar desi i u drugim gradovima, a da onda imamo specifičnost da zbog neglasanja unutar opštinske izborne komisije ili zbog toga što neko ne želi nešto da stavi na glasanje, da iskazana volja građana ne može da se iskaže kroz neupitnu novu skupštinsku kompoziciju", rekao je Abazović.

On je apelovao na Ministarstvo javne uprave (MJU), koje obavlja upravni nadzor, da se uradi nadzor, da se dođe sa informacijom na narednu sjednicu Vlade, da se konstatuju činjenice i da na osnovu tih činjenica Vlada preduzme dalje korake.

„Da li će u međuvremenu biti još neke podrške kroz izmjene zakonskih rješenja u Skupštini, nije naše da prosuđujemo, ako se desi poštovaćemo svaki zakon koji je Skupština usvojila na bazi propisanih procedura. Ali do tada ne možemo da ostanemo nijemi i da Glavni grad ostavimo ni na nebu ni na zemlji. Moramo da preduzmemo mjere i naša mjera je nedvosmislena da se krene u upravni nadzor, da se sačini informacija i da na narednoj sjednici dođete sa konkretnom informacijom kako bismo na osnovu toga vidjeli šta su nam zakonske mogućnosti“, kazao je Abazović.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da su već pokrenuli priču o upravnom nadzoru i najavio je da će on biti urađen sjutra ili narednih dana.

"Ovdje se radi o kompleksnoj ustavno-pravnoj materiji koju ne smijemo rješavati brzim i nedovoljno nepromišljenim i ishitrenim potezima. Mislim da Vlada ne treba da donese odluku koje nema čvrsto utemeljenje u Ustavu i zakonima. Istovremeno, cijenim da treba Skupštini da pošaljemo naše nalaze i zaključke, sa zahtjevom da nam i njihove stručne službe Zakonodavnog, Ustavnog Administrativnog i drugih odbora, pomognu da nađemo zajedničko rješenje zasnovano na Ustavu i zakonima i obavezujuće za sve“, kazao je Dukaj.

Bonus video: