Lekić: Konsultacije sa partijama počeću kada budem imenovan za mandatara

"Predložena su četiri kandidata koje niko nije osporio, a neizborom su spriječili održavanje izbora, kao i da ocijeni ovaj Zakon o predsjedniku. Ovo je smišljena igra da se blokira država"

22372 pregleda 34 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Lider Demosa Miodrag Lekić, kojeg parlamentarna većina predlaže za premijera 44. Vlade, kazao je da će početi konsultacije sa partijama kada bude imenovan za mandatara.

Ministri spoljnih poslova Austrije i Slovenije Aleksander Šalenberg i Tanja Fajon pozvali su juče u Podgorici na hitan izbor sudija Ustavnog suda, poručujući da će EU ozbiljno razmotriti da li će sarađivati sa Vladom koja bi bila fomirana na osnovu aktuelnog, kako kažu, upitnog Zakona o predsjedniku.

Lekić je na Televiziji Crne Gore, kazao da očekuje da neće biti smetnji, jer se radi na postupku koji je baziran na demokratskim pravilima, odnosno na volji parlamentarne većine.

"Čuo sam dosta izjava u posljednje vrijeme, neke su crne, neke bijele, neke sa dosta nijansi. Francusko ministarstvo vanjskih poslova ima dosta nijansirano saopštenje, a i samo VK ima u članu 30 navođenje elemenata koje su dovele do ove krize, sa jednim ne slučajnim rasporedom - nedavanje mandata od strane predsjednika onom koji je izabran od strane parlamentarne većine, nepozivanje na konsultacije, neizbor Ustavnog suda i tako dalje. I na kraju se stiže do, kako kažu, ishitrenog Zakona o predsjedniku", naveo je Lekić.

Kako je kazao, nekad mu se čini da postoji raskorak između onoga što kažu akteri i principa koji vladaju u njihovom zemljama.

"Različite su izjave i primljene su k znanju", dodao je Lekić.

Lekić, kojeg parlamentarna većina predlaže za premijera 44. Vlade, kazao je da će početi konsultacije sa partijama kada bude imenovan za mandatara.

"Prema Zakonu o predsjedniku, previđeno je da se predsjedniku da ponovo šansa da ostvari svoju ustavnu ulogu. Priprema se dopis, da li je on danas potpisan ili će biti sjutra, nemam tu informaciju", rekao je Lekić.

On smatra da niko od 41 poslanika nije odustao i da će staviti svoj potpis.

Istakao je da ne vodi personalnu bitku, i da nema ličnu motivaciju da bude premijer.

"Parlamentarna većina postigla je konsenzus o mom imenovanju i ja to moram da poštujem", poručio je Lekić.

O personalnim rješenjima u eventulnoj vladi koju bi on predvodio nije želio da govori.

"Trenutno sam poslanik u parlamentu i to je moj trenutni status", dodao je.

Upitan o blokadi institucija i ko je kriv za sadašnje stanje, on je kazao da će građani reći svoju riječ kada budu izbori.

Za sada, kako je kazao, ima samo prijetnji parlamenatarnoj većini.

"Nije neka stroga poruka prema strani za koju smatram da je glavni vinovnik. Ako je neko zamislio da vidi da je krivica samo na jednoj strani, u parlamentarnoj većini, fali jedna rečenica - da taj gost samo završi sa: "Mi podržavamo Mila Đukanovića", a koji je kočničar i neko ko blokira zemlju", poručio je Lekić, dodajući da to izaziva mnoge sumnje.

Vanredni parlamentarni izbori se nameću kao jedno rješenje ali nisu mogući jer nema Ustavnog suda, kazao je Lekić.

"Predložena su četiri kandidata koje niko nije osporio, a neizborom su spriječili održavanje izbora, kao i da ocijeni ovaj Zakon o predsjedniku. Ovo je smišljena igra da se blokira država", naveo je Lekić.

On je je rekao da se parlamentu oduzima pravo da preduzima inicijativu formirajući većinu, sprečava se formiranje Ustavnog suda i ne omogućava se prenos vlasti u Podgorici, što je, kako je ocijenio, posebno nečuveno.

"Ako to neko ne vidi i usmjeri kritike parlamentarnoj većini, ne možemo biti impresionirani takvim stavom", poručio je Lekić.

Sve je, kako je kazao, u rukama Đukanovića.

"Tužilaštvo je sljedeća institucija koja se želi eliminisati. Čovjek želi da ukine sve institucije", ocijenio je Lekić.

Bonus video: