GO DPS: Izlaz iz krize skraćenje mandata Skupštini, podrška za "Ima nas", produžen rok za izbor predsjednika partije

"Konstatovaa je nužnost da DPS kao vodeća i pojedinačno najjača politička snaga u Crnoj Gori, ostane nosilac zaštite vitalnih državnih interesa i promocije principa građanskog društva"

12224 pregleda 38 komentar(a)
Sa sjednice GO DPS, Foto: DPS
Sa sjednice GO DPS, Foto: DPS

Jedini demokratski izlaz iz dugotrajuće političke krize je skraćenje mandata Skupštini, kako bi se stvorili uslovi za organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora. To je jedini način da Crna Gora dobije odgovornu, stabilnu i evropsku vladu, kao preduslov za povratak na evropski put.

To je poručeno sa sjednice Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore, kojom je predsjedavao predsjednik partije Milo Đukanović

Kako se navodi u saopštenju DPS na sjednici je snažno podržan Pokret "Ima nas", iniciran od strane civilnog sektora i podržan od brojnih građanskih partija i aktivista, koji je nastao kao odgovor, kako navode, na nasilni odnos parlamentarne većine prema Ustavu i temeljnim vrijednostima naše države.

"Na sjednici je posebno analiziran izborni rezultat u gradovima u kojima su nedavno održani lokalni izbori. Članovi Glavnog odbora su ovo pitanje pažljivo sagledali i razmatrali. Takođe, konstatovano je da je Demokratska partija socijalista napravila demokratski iskorak u definisanju načina izbora partijskog rukovodstva, usvojivši odluku da članovi partije direktno biraju rukovodstvo, što u potpunosti vodi decentralizaciji partije. Imajući u vidu da će na proljeće u Crnoj Gori biti održani redovni predsjednički, a da su sve izvjesniji i vanredni parlamentarni izbori, Glavni odbor je iz razloga racionalnosti odlučio da se produži rok za neposredni izbor predsjednika i potpredsjednika partije, odnosno predsjednika opštinskih odbora, i zadužio Statutarnu komisiju da pristupi izradi statutarne odluke u skladu sa zaključkom GO", piše u saopštenju.

Dodaju da je Glavni odbor konstatovao nužnost da DPS, kako kažu kao vodeća i pojedinačno najjača politička snaga u Crnoj Gori, ostane nosilac zaštite vitalnih državnih interesa i promocije principa građanskog društva. Saopšteno je da je institucionalno djelovanje izgubilo smisao, s obzirom na to da se parlamentarna većina, kako su naveli, opredijelila za neustavno djelovanje i da ne odustaje od namjere sprovođenja ustavnog puča kroz instaliranje Zakona o predsjedniku u pravni sistem.

"Dok god traje udaljavanje Crne Gore od njenog primarnog strateškog cilja - evropskih integracija - u situaciji u kojoj je ustavni poredak u potpunosti urušen, odlučni smo da ne pružamo legitimitet takvim institucijama sistema i da podržimo svaki vid mirnog vaninstitucionalnog djelovanja", kažu iz DPS-a.

Dodaju i da je naglašena potreba da se u najkraćem roku izaberu sudije Ustavnog suda kako bi ta krovna sudska institucija postala funkcionalna. Iskazana je nada da će ovo pitanje biti prioritet svih političkih subjekata, i da će izbor sudija biti posljedica inkluzivnog demokratskog procesa, kako je Ustavom i predviđeno.

Iz DPS-a navode da je zaključeno da je u svim opštinskim odborima pojačan intenzitet partijskih aktivnosti, što je komplementarno sa ciljem jačanja partijske infrastrukture. Iskazano je zadovoljstvo radom Alijanse žena i Savjeta mladih, koji su kroz svoje redovne aktivnosti u proteklom periodu, u potpunosti zaokružili postupak formiranja organa na lokalnim nivoima. Takođe, ocijenjeno je da je u periodu između dvije sjednice Glavnog odbora, redovnim održavanjem kontakata sa međunarodnim partnerima, naša partija imala značajne aktivnosti na međunarodnom planu.

Zaključuju da je na sjednici Glavnog odbora partije usvojeni su Izvještaj o radu Kluba poslanika, sa osvrtom na realizaciju Izbornog programa, kao i Izvještaj o vođenju evidencije članova i simpatizera.

Bonus video: