Udruženje pravnika: Kod izbora sudija US ovog puta izbjeći "parcijalna" rješenja

"Istovremeno, Udruženje pravnika poziva istaknute pravnike da bez obzira na neuspješnost prethodno sprovedenih postupaka, preuzmu profesionalnu odgovornost i kandiduju se na prestojeći konkurs i time daju svoj lični doprinos procesu deblokade rada Ustavog suda"

5804 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore

Udruženje pravnika Crne Gore pozdravilo je činjenicu da je Ustavni odbor Skupštine Crne Gore donio odluku o pokretanju novog postupaka za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Udruženje pravnika u saopštenju navodi da se nažalost radi o šestom konkursu, usljed činjenice da prethodni, započeti još 2019. godine, nijesu rezultirali izborom sudija.

"Usljed čega je došlo do blokade ovog izuzetno važnog državnog organa sa stanovišta zaštite prava crnogorskih građana i obezbjeđenja vladavine prava i ostvarenja principa ustavnosti i zakonitosti", dodaju u saopštenju.

Udruženje pravnika Crne Gore je pozvalo nosioce zakonodavne vlasti da pristupe izboru svih četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda i da se ovog puta izbjegnu "parcijalna" rješenja, te omogući rad Ustavnog suda u punom, ustavno definisanom kapacitetu i sastavu.

"Istovremeno, Udruženje pravnika poziva istaknute pravnike da bez obzira na neuspješnost prethodno sprovedenih postupaka, preuzmu profesionalnu odgovornost i kandiduju se na prestojeći konkurs i time daju svoj lični doprinos procesu deblokade rada Ustavog suda", piše u saopštenju.

S druge strane, kako kažu, Udruženje pravnika Crne Gore očekuje da se od strane poslanika u Skupštini primarno cijene stručni kriterijumi i biografije kandidata i poštuju principi o zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda, rodnoj ravnopravnosti i stručnoj kvalifikaciji i akademskoj prepoznativosti.

Bonus video: