DF: Evropa sad da se preciznije odredi prema predloženim amandmanima na Zakon o lokalnoj samoupravi

"Dodatno nas zanima na osnovu čega su zaključili da ove izmjene zakona nijesu protivustavne. A, da izmjene Zakona o predsjedniku jesu protivustavne, te zbog čega smatraju da bi 'debele ručice poslanika', kako kažu iz Pokreta Evropa sad, ovog puta obavezno trebalo da glasaju za predložene izmjene"

17782 pregleda 59 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Demokratski fron (DF) pozvao je Pokret Evropa sad da se detaljnije i preciznije odredi prema predloženim amandmanima na Zakon o lokalnoj samoupravi, kojima se u Podgorici i opštinama, u kojima nijesu proglašeni rezultati izbora, predviđa uvođenje prinudne uprave do proglašenja konačnih rezultata izbora.

DF u saopštenju navodi i da se prisjeća se da se Pokret Evropa sad veoma decidno i oštro izjasnio prema usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, osuđujući ih kao protivustavne, iako u tom smislu nije naveden nijedan konkretni pravni argument koji bi dokazivao, kako kažu, tobožnju protivustavnost ovog zakonskog teksta.

"Saopštenjem za javnost povodom izmjena i amandmana na Zakon o lokalnoj samoupravi, između ostalih, oglasila se i Agencija za sprečavanje korupcije, ista ona Agencija koja je 'mudro ćutala' dok su protivustavno odlagani lokalni izbori, ili dok je odvajana opština Zeta, u toku izbornog procesa, čime je grubo ugrožen javni interes, te prekršen čitav set izbornih zakona, i, naravno, Ustav, kao krovni akt. Svakako da će DF, kao i uvijek, sve učiniti da se razvlasti gubitnički DPS, i da se izvjesni Vukovići, Đukanovići i drugi uzurpatori što prije uklone sa pozicija koje nelegalno drže 'zaposjednutim', na što bezbolniji i efikasniji način. Ali nas interesuje i stav naših mogućih koalicionih partnera u odnosu na pravno-političke mehanizme kojima to treba učiniti", dodaju iz DF-a.

Kažu da je politika veoma zahtjevna djelatnost, ima svoju unutrašnju logiku, kao i jasne principe kojih se valja držati.

"Uzimajući u obzir da je Pokret Evropa sad bio decidno protiv Zakona o predsjedniku, iako za to nijesu imali valjane argumente, veoma nas interesuje obrazloženje njihovog stava u vezi sa predloženim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, prije njihovog usvajanja u Skupštini", navode iz DF.

Posebno, kako kažu, dodatno ih zanima na osnovu čega su zaključili da ove izmjene zakona nijesu protivustavne.

"A, da izmjene Zakona o predsjedniku jesu protivustavne, te zbog čega smatraju da bi 'debele ručice poslanika', kako kažu iz Pokreta Evropa sad, ovog puta obavezno trebalo da glasaju za predložene izmjene?! Mi iz DF-a znamo razloge, ali nam je neophodno dodatno pojašnjenje razloga koji motivišu ovaj politički pokret. Moguća politička partnerstva podrazumijevaju zajedničko djelovanje i savezništvo. Čak i u slučajevima kada nam nešto ne ide u prilog i nije u interesu, ne smije se razmišljati uskopartijski, ako se u tranzicionim vremenima iskreno želi prevazići nestabilnost, opstrukcija i uzurpacija, te postići opšte dobro", zaključuju iz DF.

Bonus video: