DF: Pokrećemo postupak pred Upravnim sudom kako bi se provjerila odluka o izboru predsjednika SO Bar

"Ono što je interesantno (Dušan) Raičević je nakon lokalnih izbora u Baru, koji su održani u oktobru, izabran i za odbornika u barskoj Skupštini i kao odbornik je glasao za izbor predsjednika Skupštine iz redova Socijaldemokrata, čime je taj izbor nezakonit, jer je funkcija predsjednika opštine nespojiva sa odborničkom"

10389 pregleda 5 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Demokratski front je saopštio da će narednih dana pokrenuti postupak pred Upravnim sudom, kako bi se provjerila odluka o izboru predsjednika Skupštine Opštine Bar.

"Iako Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i njihovi koalicioni partneri mjesecima već pokušavaju da ubijede javnost kako su zaštitnici Ustava i pravnog poretka u Crnoj Gori, njihovo neustavno djelovanje svakog dana dobija novu potvrdu, a posljedice njihovog ponašanja osjetiće građani Crne Gore", naveo je Demokratski front (DF) na Fejsbuku.

Dodaju da je svima je poznata činjenica da je izmijenjeni Zakon o lokalnoj samoupravi omogućio predsjednicima opština iz redova Demokratske partije socijalista da tokom ljeta dobiju nove mandate.

Povezani članci

16. Decembar 2022.

Nenezić predsjednik SO Bar

"Pa, je tako predsjednik opštine Bar dobio nov četvorogodišnji mandat koji je počeo 4. avgusta 2022. godine. Ono što je interesantno (Dušan) Raičević je nakon lokalnih izbora u Baru, koji su održani u oktobru, izabran i za odbornika u barskoj Skupštini i kao odbornik je glasao za izbor predsjednika Skupštine iz redova Socijaldemokrata, čime je taj izbor nezakonit, jer je funkcija predsjednika opštine nespojiva sa odborničkom, pa Raičević nije imao pravo da glasa, već je bio u obavezi da podnese ostavku na odborničku funkciju. Podsjećamo da je njegov glas bio presudan, jer se predsjednik Skupštine bira glasovima većine od ukupnog broja odbornika", kažu iz DF-a.

Dodaju da su u Demokratskom frontu demokratski nakon izbora prihvatili činjenicu da su liste Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije zajedno dobile većinu glasova.

"Čelnici tih partija su imali više nego dovoljno vremena da se dogovore i da na valjan način izaberu predsjednika SO Bar. Neodgovornim ponašanjem ne samo da su tu odluku učinili nezakonitom, nego i sve odluke koje su važne, a koje treba da se donesu u narednom periodu", istakli iz DF-a.

S obzirom na rokove i činjenicu da se vrijeme ne može vratiti, iz DF poručuju, da je jedino logično da se raspusti SO Bar i da se raspišu novi izbori.

"Pa, tako pozivamo i Ministarstvo javne uprave da se pozabavi novonastalom situacijom u Baru. Takođe očekujemo i da Agencija za sprečavanje korupcije i po ovom pitanju bude efikasna, kao u nekim skorijim slučajevima", zaključuju iz DF.

Bonus video: