Ustavni sud od Vlade tražio mišljenje o inicijativi DF-a

Iz DF-a su ranije obrazložili da su razlozi za pokretanje postupka pred US isključivo sadržani u "zaštiti ekonomskih interesa Crne Gore, zaštiti ljudskih prava garantovanih Ustavom i potvrđenih međunarodnim ugovorima"

39748 pregleda 52 komentar(a)
Postupak pred US pokrenuli radi zaštite ekonomskih interesa Crne Gore...:Lideri DF-a, Foto: BORIS PEJOVIC
Postupak pred US pokrenuli radi zaštite ekonomskih interesa Crne Gore...:Lideri DF-a, Foto: BORIS PEJOVIC

Ustavni sud (US) je od Vlade Crne Gore zatražio mišljenje o navodima koje je Demokratski front (DF) iznio u inicijativi za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 18 i člana 19 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, koju su toj sudskoj instanci podnijeli prije pet mjeseci.

Taj politički savez se, kako je potvrđeno “Vijestima”, prije tri dana nije obraćao Vladi novim dopisom, kako su prenijeli pojedini mediji, već je US, kako su obrazložili, shodno njihovoj inicijativi, od Vlade tražio mišljenje o navodima iznijetim u predlogu, što je uobičajena procedura.

Nakon što je bivša Vlada Zdravka Krivokapića, nakon dva ranija neuspješna pokušaja, 8. aprila usvojila paket sankcija EU Rusiji zbog vojne invazije te države na Ukrajinu, poslanici DF-a su krajem jula podnijeli US Predlog za ocjenu saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima kojima se pokreće postupak pred US za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama.

Članom 18 pomenutog zakona je, između ostalog, precizirano da ograničenje raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine (zamrzavanje) podrazumijeva zabranu transfera, konverzije, raspolaganja ili prometa svim sredstvima i/ili drugom imovinom koja se nalazi u svojini, državini ili pod kontrolom označenog lica, posredno ili neposredno, na osnovu i za vrijeme primjene restriktivne mjere, kao i na pružanje finansijskih i drugih usluga označenom licu.

Paket sankcija Savjeta EU odnosi se na 696 ruskih državljana, finansijske institucije, imovinu, promet, distribuciju dobara...

Članom 19 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama se, između ostalog, precizira da u toku primjene restriktivne mjere označeno lice ima pravo da podnese zahtjev radi odobravanja korišćenja dijela sredstava i/ili druge imovine, koja su neophodna za osnovne troškove života - troškove za rođenje djeteta, smrt i druge osnovne troškove označenog lica i članova njegove porodice, ljekove i liječenje lica ili člana njegove porodice, plaćanje obaveza prema državi - prijavljivanje troškova za redovno održavanje sredstava i/ili druge imovine, čije je raspolaganje i sticanje ograničeno primjenom restriktivne mjere, i troškove pravne pomoći.

Iz DF-a su ranije obrazložili da su razlozi za pokretanje postupka pred US isključivo sadržani u “zaštiti ekonomskih interesa Crne Gore, zaštiti ljudskih prava garantovanih Ustavom i potvrđenih međunarodnim ugovorima”.

”Bez prethodne odluke suda, zamrzavanje imovine ruskim državljanima dovešće Crnu Goru u ozbiljnu opasnost da se suoči sa višemilionskim zahtjevima koje će biti obavezna da isplati. Imajući u vidu naš postojeći javni dug, najavljeni rebalans, gotovo potrošene budžetske rezerve, smatramo da US mora zaustaviti ovaj anticrnogorski i antiustavni naum, koji će ne kraju morati da plate crnogorski građani”.

Ocijenili su da su i donosioci ovih odluka bili svjesni da krše Ustav i međunarodno ratifikovane ugovore, ali da im je očigledno trenutna politička procjena doprinijela da zaborave na interese građana.

”Zato očekujemo hitno reagovanje Ustavnog suda i donošenje jedine moguće odluke kojom bi se pokušala spasiti odavno urušena ekonomija i već sad propala turistička sezona”.

Portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, Miloš Nikolić, juče je saopštio da je “zahtjev DF-a, upućen smijenjenoj Abazovićevoj Vladi, kojim se traži poništavanje odredbi Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, što suštinski znači i - poništavanje odluke Vlade o pridruživanju sankcijama Rusiji, nastavak djelovanja ovog političkog saveza u cilju udaljavanja Crne Gore od njenog članstva u EU”.

”... Neće biti ni iznenađenje ako ucijenjeni i poniženi premijer na prvoj sljedećoj sjednici Vlade u tehničkom mandatu ukine odluku o uvođenju sankcija Rusiji, jer je mnogo puta do sada svojim postupanjima pokazao da mu je sluganstvo Demokratskom frontu i beogradskom šefu na prvom mjestu”.

Sjutra potpisi podrške Lekiću

DF bi sa ostalim partijama postavgustovske većine sjutra trebalo da predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću uputi pismo sa 41 potpisom podrške da lider Demosa Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade.

Zbog Đukanovićevog odbijanja da predloži Lekića, većina je izmijenila Zakon o predsjedniku, koji osporavaju Venecijanska komisija, predstavnici međunarodne zajednice, ugledni pravnici, dio civilnog sektora i partija...

Bonus video: